Schoten klaar voor grondige zetelherverdeling

De rust die in Schoten als een sluier over de villawijken hangt, dreigt in de aanloop naar de verkiezingen verstoord te worden. Het einde van het kartel tussen CD&V en de N-VA zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de zetelverdeling in de gemeenteraad, maar ook het overlijden van Vlaams Belangboegbeeld Marie-Rose Morel zal de politieke verhoudingen door elkaar schudden.

Bij de verkiezingen in 2006 leek Schoten even te klein voor Vlaams Belang. Met 35,7 procent van de stemmen haalde de partij toen de hoogste score in Vlaanderen. Dat extreemrechts in Schoten op 14 oktober opnieuw zal stunten, is nu niet meer zo zeker. Integendeel. De partij betreurt niet enkel het overlijden van Marie-Rose Morel (foto), maar ook van twee andere gemeenteraadsleden.

“Het is een zeer tragische periode geweest”, zegt Piet Bouciqué, voorzitter van Vlaams Belang Schoten. “Ik denk dat het, door het wegvallen van onze boegbeelden, inderdaad zeer moeilijk wordt om het resultaat van 2006 nog te evenaren. Nu de N-VA met een aparte lijst naar de kiezer trekt, zullen we ongetwijfeld ook aan hen kiezers verliezen”.

Bouciqué blijft ondanks de tegenslag voor zijn partij wel vooruitkijken. “Er kan op korte termijn veel veranderen. Als we een goede campagne voeren, ben ik er van overtuigd dat we 8 van de 12 zetels kunnen veiligstellen”.

Polarisatie is verdwenen

Huidig burgemeester en lijsttrekker voor CD&V, Harrie Hendrickx (foto boven), denkt dat Vlaams Belang niet enkel aan de N-VA, maar ook aan andere partijen, kiezers zal verliezen. “De gemeenteraad staat inderdaad voor een grondige zetelherverdeling”, zegt hij. “Dat levert meteen ook meer mogelijkheden op voor de vorming van nieuwe coalities. Het is echt afwachten hoe groot het verlies voor Vlaams Belang bij de verkiezingen zal zijn”.

Over de splitsing van het kartel tussen CD&V en de N-VA is de burgemeester duidelijk. “We hebben voorgesteld om opnieuw samen naar de kiezer te gaan, maar het is de N-VA die anders heeft beslist”. Ook de geruchten dat hij bij de verlenging van zijn mandaat geen volledige termijn meer zou uitdoen, wil Hendrickx nuanceren. “Als ik ga voor het burgemeesterschap, dan ga ik er ook voor. In principe zal ik die 6 jaar uitdoen. Maar natuurlijk moet ik mijn drive behouden en op mijn leeftijd ga ik bovendien ook niet mijn gezondheid in gevaar brengen”.

“Ik ben benieuwd of dat wel zo zal zijn, want in het verleden heeft Hendrickx andere dingen verteld”, zegt Maarten De Veuster, lijsttrekker van de N-VA. “We willen heel graag versterkt uit kiesstrijd komen en ervoor zorgen dat de N-VA in Schoten verankerd geraakt”, gaat hij voort.

Met De Veuster als lijsttrekker verwachten sommige partijen wel wat animositeit in de kiesstrijd. Hij is immers de partner van de dochter van Hendrickx. “Klopt”, zegt De Veuster, “maar ik denk niet dat mijn liefdesleven een politiek thema zal worden”.

Groen en SP.A apart naar de kiezer

Ook Eric De Swaef, lijsttrekker voor Groen kijkt uit naar een grondige herschikking van de gemeenteraad. “In 2006 hebben heel wat mensen voor CD&V gestemd als reactie op het succes van Vlaams Belang. Groen heeft door de tweestrijd tussen Harrie Hendrickx en Marie-Rose Morel toen twee zetels moeten inleveren”, zegt De Swaef. “Ik zal heel tevreden zijn als we zeker 1 zetel terug kunnen binnenhalen”.

In tegenstelling tot verschillende andere Vlaamse gemeenten trekt Groen in Schoten alleen naar de kiezer. “Zowel Groen als de SP.A hebben nooit voorstellen in de richting van een kartel gelanceerd”, besluit De Swaef.

“In een gemeente draait het spijtig genoeg ook soms om personen”, zegt Kurt Vermeiren, schepen en lijsttrekker voor de SP.A. “Hoewel we inhoudelijk natuurlijk aansluiting vinden bij Groen, heeft het in het verleden op persoonlijk vlak misschien niet altijd goed geboterd tussen ons”.

Over het resultaat van de SP.A in oktober klinkt Vermeiren strijdvaardig. “Je mag nooit echt tevreden zijn. De SP.A wil de lat steeds hoog blijven leggen. In oktober wil ik graag de dalende tendens waarin we zitten, ombuigen”.

Open VLD heeft ambitie

Ook Paul Valkeniers, lijsttrekker van Open VLD, is ambitieus. “Mijn partij is nodig in Schoten en we willen in de toekomstige coalitie gevraagd worden om mee te besturen. Nu het kartel tussen CD&V en de N-VA gesplitst wordt en Vlaams Belang haar boegbeelden kwijt is, ligt de kiesstrijd in Schoten weer helemaal open”. Valkeniers wil in oktober dan ook meer dan drie zetels veroveren.

Joppe Matyn

lees ook