ULB-team vindt intact graf in Peru

Een team van het Centre de recherches Archéologiques (CreA) van de Université libre de Bruxelles (ULB) heeft een uitzonderlijk graf met meer dan tachtig overledenen van verschillende leeftijden blootgelegd in Pachacamac, in Peru.

Pachacamac, aan de kust van de Stille Zuidzee op enkele kilometers van de hoofdstad Lima, is een van de grootste precolumbiaanse sites in Zuid-Amerika. Professor Eeckhout van de ULB doet er al bijna twintig jaar opgravingen.

Tijdens de expeditie van 2012 verkende het team ook een necropolis tegenover de tempel van Pachacamac. Daar vonden de onderzoekers een intacte grafkamer met meer dan tachtig overledenen. De ontdekking is voorlopig gedateerd omstreeks het jaar 1000.

Volgens CreA gaat het om de grootste ontdekking die ooit op de site werd gedaan. In het graf lagen ook onder meer vazen van keramiek, juwelen van koper en goudlegeringen.