Veel vrijwillige vertrekkers bij Bekaert

Bij staaldraadproducent Bekaert zijn er in totaal 150 mensen die vrijwillig vertrekken. Dat zijn er veel meer dan verwacht. Bekaert moet herstructureren, daardoor verdwijnen er 609 jobs.

"Blijkbaar konden we een degelijk sociaal plan onderhandelen, want intussen is gebleken dat de regeling voor vrijwillig vertrek in alle vestigingen op heel wat belangstelling kan rekenen", zegt Jan Maesseele van de christelijke vakbond ACV.

Onlangs kondigde Bekaert aan dat er 609 gedwongen ontslagen zouden vallen. Na vakbondsonderhandelingen waren dat er nog 324, verdeeld over de vestigingen in Zwevegem, Aalter en Ingelmunster. Daarnaast zou het personeel de kans krijgen om vrijwillig te stoppen of met brugpensioen te gaan.

In twee van de drie getroffen vestigingen (in Zwevegem en in Ingelmunster) zijn er voldoende mensen die op vrijwillige basis vertrekken en moeten er geen gedwongen ontslagen komen. "Daar komen leemtes in de personeelsbezetting, dat opent perspectieven voor jongeren met een tijdelijk contract of voor werknemers van de zwaar getroffen afdeling in Aalter", aldus Maesseele.