Voor Iris is het Songfestival afgelopen

Iris, die ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival in Bakoe, heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale zaterdag. Tien landen konden vanavond tijdens de eerste halve finale een plaats in de finale bemachtigen, maar België is daar dus niet bij.

"Jonge vrouwen met weinig kleren aan, veel danspasjes en een beat", zo omschreven de VRT-commentatoren André Vermeulen en Peter Van de Veire de keuze van het Europese publiek. Bij de tien deelnemers die zich vanavond tijdens de eerste halve finale hebben geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival, zijn er inderdaad heel wat die aan die definitie voldoen.

Bij de finalisten ook twee uitgesproken favorieten: de Russische omaatjes en de Ierse tweeling van Jedward. Dit zijn de tien landen die doorgaan naar de finale:

  • Roemenië
  • Moldavië
  • IJsland
  • Hongarije
  • Denemarken
  • Albanië
  • Cyprus
  • Griekenland
  • Rusland
  • Ierland

Donderdag weten ze wie hun concurrenten worden die uit de tweede halve finale komen. Daarnaast zijn ook gastland Azerbeidzjan en de "grote vijf" Italië, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland rechtstreeks geplaatst.

Hoge uithalen en lange benen

De eerste halve finale in de Crystal Hall in Bakoe begon hilarisch met Rambo Amadeus uit  Montenegro, een cultfiguur uit de muziekscene van het voormalige Joegoslavië. Hij kwam op in een kapmantel, die hij afgooide toen hij begon te rappen over de problemen met de euro. Op het podium stond een houten paard van Troje.

IJsland eindigde al twee keer als tweede en hoopt nu beter te doen. Het blonde duo bracht een dramatisch nummer, "overweldigend als het landschap in IJsland". Met de zege van Elena Paparizou in gedachten koos Griekenland opnieuw voor bouzoukipop. De kortgerokte zangeres Eleftheria Eleftheriou schudde met haar haar en waagde zich eventjes aan een sirtaki.

"I was born in 1980, the year that Johnny Logan won", begon de rijzige Anmary uit Letland haar "Beautiful song", waarin ze haar levensverhaal uit de doeken leek te doen. Blonde Anmary werd geflankeerd door vier brunettes.

Albanië (foto) stuurde een Kosovaarse jazz-zangeres met een indrukwekkend stembereik. "Je bent ervóór of je vindt het verschrikkelijk", zei Peter Van de Veire. De outfit van Rona Nishliu deed denken aan die van Sneeuwwitje, terwijl haar haar was geïnspireerd door een ananas. Maar met haar dramatische uithalen oogstte ze wel een open doekje.

Roemenië bracht een aanstekelijk zuiders wijsje in het Spaans. Niet toevallig: sommige leden van de band komen uit Cuba. Zwitserland stuurde twee punkbroers die een beetje rock naar het Songfestival brachten.

Daarna was het de beurt aan Iris voor België. Bij het begin van het act stond ze in het donker op het podium, maar in de schijnwerpers zag haar korte jurkje er bijna doorschijnend uit. Tussen al de opvallende acts klonk het liedje van Iris eenvoudig en klassiek, maar het viel op dat ze goed bij stem was.

Het Songfestivallied van Finland (foto) werd gezongen in het Zweeds, want de roodharige zangeres Pernilla maakt deel uit van de Zweeds sprekende minderheid in Finland. Ook háár liedje was een vrij klassieke ballade, vlotjes gezongen. Met de act van Israël leek het Songfestival teruggekatapulteerd naar de jaren 60. Het aanstekelijke liedje "Time" en de bijbehorende act deden slapstick-achtig aan.

Valentina Monetta van San Marino bracht het popdeuntje "The social network song (oh oh -uh - oh oh)" in een Engels met een dik accent. Ook veel "oh oh" en "la la" in het liedjes van de zangeres uit Cyprus, al klonk haar stem een paar tonen lager en haar liedje wat "etnischer", zoals dat van Griekenland en Roemenië. Ook was haar act iets energieker: ze stond te dansen op een stenen tafeltje.

De favorieten zaten in de tweede helft van de show

De 21-jarige zangeres van Denemarken zong jarenlang op straat en stond nu met een kapiteinspet en haar gitaar op het podium in Bakoe.

En dan was het de beurt aan de omaatjes uit Rusland (foto), de populairste deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. Het publiek ging helemaal uit zijn dak bij het refrein van "Party for everybody". De rest van het liedje zongen de baboesjka's in het Udmurt, een van de vele talen die in Rusland worden gesproken. Met de opbrengst willen de "Golden girls from Russia" de renovatie van hun kerkje financieren.

Hongarije stuurde een zeskoppige in het zwart geklede band met een technopopnummer. Een van de opvallendste nummers kwam uit Oostenrijk. Het duo Trackshittaz rapte in het dialect "Woki met dem Popo" ofte "Schud met je poep". De "Popo's" van de danseressen kregen lichtjes die opflakkerden toen het podium donker werd.

Moldavië bracht een uptempo-liedje met etnische elementen, zigeunerklanken en een hoofdrol voor de trompet. De danseressen in hun bizarre jurkjes voerden een vreemd hoekig dansje op. Ierland, de eeuwige Songfestivalfavoriet, kwam als laatste aan de beurt. De tweeling van Jedward die vorig jaar al deelnam, had zijn kuiven nu platgestreken en bracht een opvallende act met een fontein op het podium en een van de betere liedjes van de avond.