33 jaar cel voor arts die CIA hielp met Bin Laden

De Pakistaanse chirurg Shakil Afridi die de Amerikaanse Inlichtingendienst CIA hielp om Al Qaeda-leider Osama Bin Laden te vatten, is in zijn land door een tribale rechtbank veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf. Hij werd beschuldigd van hoogverraad.

De arts leidde in samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst een vals vaccinatieprogramma in de Pakistaanse stad Abbottabad, de verblijfplaats van Bin Laden. Via DNA-stalen die de arts kon afnemen, wisten de speurders met zekerheid dat Bin Laden en zijn familie zich daar schuilhielden.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had voor zijn vrijlating gepleit omdat de arts volgens haar niet alleen de Amerikaanse maar ook de Pakistaanse belangen gediend had.

Osama Bin Laden werd in mei vorig jaar gedood door de Navy Seals, een commando van de Amerikaanse elitesoldaten.