"Dat ik Belg ben, bracht wel extra druk mee"

Onze landgenoot Marc Bouchkov heeft er een geslaagd concours opzitten. Na de finale kon hij eindelijk stoom aflaten en dat was nodig. "Het was heftig. De hele week", zei onze 21-jarige landgenoot. Tevreden over zijn prestatie was hij wel.

"Dit was heftig, heel heftig", hijgde Marc Bouchkov nog na bij Thomas Vanderveken in "Elisabeth live" Op 12. Meteen na z'n prestatie werd hij omstuwd door de vaderlandse pers, het lot van de enige landgenoot te zijn bij de laatste 12. "Het bracht wel wat extra druk mee. Veel mensen willen met je praten, maar ik ben een sociaal iemand. Ik discussieer graag met mensen die dezelfde passie delen. Het enige wat ik voor al die mensen die mij steunen kon doen, was ook gewoon goed spelen."

Studiogast Tony Nys vond de sonate-keuze van Bouchkov vreemd, vooral omdat het intimistische karakter misschien niet optimaal tot recht kwam in de grote zaal. "Maar er waren verschillende redenen voor dit programma", zei Bouchkov daarover. "Eerst en vooral zaten de stukken in mijn repertoire. Ik heb geen stukken gestudeerd speciaal voor dit concours. Bovendien wilde ik ook de sonate erg laten verschillen van het concerto, zoals het reglement het vraagt. Deze Beethoven was ideaal want helemaal het tegenovergestelde van de Sibelius."

Bouchkov kwam trouwens nog even terug op z'n verblijf in de Muziekkapel, waar de finalisten de afgelopen week "in quarantaine" verbleven. "Ook dat was een heel heftige periode. We hadden daar enkel een klein transistorradiootje. Het is dus aanpassen nu omdat hier zo veel technische apparatuur staat. Het was in elk geval een erg leuke week. Ik vond het zelfs moeilijk om de kapel te verlaten."

Bouchkov is nu 21, waar ziet hij zelf zijn carrière eindigen? "Op korte termijn wil ik alle mensen kunnen bedanken die zijn komen kijken", grapte Bouchkov. "En daarna? Ik weet dat ik heel veel plezier beleef aan wat ik nu doe. En ik weet ook dat ik dit voor de rest van mijn leven wil blijven doen. Op een podium staan en muziek delen met mensen, dat is het mooiste wat er is."