“Israëlische soldaten grepen niet in”

De Israëlische vredesgroep B’Tselem heeft beelden vrijgegeven die een conflict tonen tussen Joodse kolonisten en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Op de video is te zien hoe Israëlische soldaten toekijken hoe enkele Joodse kolonisten op Palestijnse jongeren schieten die met stenen gooien. Het Israëlische leger zegt in een reactie dat de beelden niet het hele incident tonen.

Volgens de vredesbeweging zijn enkele bewoners van de Joodse kolonie Yitzhar afgelopen weekend naar het nabijgelegen Palestijnse dorp Asira al-Qibliya getrokken.

Enkele Palestijnse jongeren lopen hen tegemoet waarop een stenengevecht volgt tussen de Palestijnse jongeren en de kolonisten. Even later schiet een van de kolonisten op de Palestijnse jongeren. Een Palestijnse jongen raakt daarbij gewond.

Op de beelden zijn ook 3 Israëlische soldaten te zien die niet lijken in te grijpen. Volgens B’Tselem interveniëren de soldaten zelfs niet wanneer een van de kolonisten begint te schieten. De beweging vindt “dat het de verantwoordelijkheid van het leger is om alle burgers te beschermen”.

In een reactie op de beelden zegt het Israëlische leger dat het incident wordt onderzocht. Het leger zegt dat “het er op lijkt dat de video niet het hele incident weergeeft”.

Die mening is ook de woordvoer van Yitzhar toegedaan. Volgens hem “hebben de Palestijnen het incident uitgelokt door gronden van hen in brand te steken”. Hij zegt dat de kolonisten de heuvel afdaalden om de branden te blussen en dat dan pas de confrontatie met de Palestijnen begon.