"Super Mario"-ontwerper wint Prins van Asturië-prijs

De Japanner Shigeru Miyamoto, de ontwerper van het videogame "Super Mario", heeft de Spaanse Prins van Asturië-prijs voor Communicatie en Geesteswetenschappen gewonnen. Hij wordt geloofd als "de belangrijkste auteur in de revolutie van de didactische, opvoedkundige en constructieve videogames".

Miyamoto wordt geëerd voor de ontwikkeling van bekende figuren en games zoals "The legend of Zelda" en "Donkey Kong". "Hij springt er ook uit omdat hij het geweld buiten zijn creaties heeft weten te houden." Nog volgens de jury heeft hij "programma's en formats ontwikkeld, die ertoe bijdragen de geest in zijn waaier aan facetten te trainen, en die opvoedkundig zeer waardevol zijn."

Hij is niet alleen de vader van het moderne videogame. Dankzij zjin sterke verbeelding is hij er ook in geslaagd voor miljoenen mensen in alle leeftijdsgroepen virtuele dromen te creëren.

De Prins van Asturië-prijzen worden elk jaar in 8 categorieën uitgereikt. Elke prijs is 50.000 euro waard.