"Zout in bereide gerechten stapsgewijs verminderen"

De gemiddelde zoutinname van een volwassen Belg bedraagt 10,5 g per dag, meer dan het dubbel van wat eigenlijk zou mogen en toegestaan is om gezond te leven. Volgens de Hoge Gezondheidsraad bevatten vooral buitenshuis bereide voedingsmiddelen en kant-en-klare gerechten te veel zout. Ze pleit er dan ook voor om het zout in bereide gerechten geleidelijk aan te verminderen.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om de zoutconsumptie terug te brengen tot minder dan 5 g per dag. Vooral buitenshuis bereide voedingsmiddelen zoals brood, vleeswaren, sauzen, soepen of kaas en kant-en-klare gerechten worden met de vinger gewezen. Samen zijn ze goed voor 75 procent van onze zoutinname.

De Hoge Gezondheidsraad pleit voor maatregelen in de voedingsindustrie. "Er wordt in brood en bepaalde vleeswaren overmatig veel zout toegevoegd. Daar kan men gewoon de hoeveelheid een beetje verminderen. Dat zal al een eerste stap zijn. Daarnaast kan men ook de zoutinname verminderen door het zout te vervangen door andere kruiden of ingrediënten die nodig zijn om zowel de veiligheid qua bewaartijd, als eventueel zaken die te maken hebben met kleur en smaak ook op te vangen", aldus Guy De Backer.

Te veel zout is schadelijk voor de gezondheid. Het kan onder meer een hoge bloeddruk veroorzaken waardoor er meer risico is op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook een risicofactor voor maagkanker en osteoporose. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat zelfs een vermindering met 1 g per dag, de gezondheid aanzienlijk positief kan beïnvloeden.