Aandeelhouders dagen Facebook voor de rechter

Een groep ontevreden aandeelhouders wil het netwerkbedrijf Facebook, topman Zuckerberg en een aantal zakenbanken voor de rechter brengen. Ze voelen zich bedrogen omdat tegenvallend nieuws werd achtergehouden tot na de beursintroductie.

Eerder op de dag had de beurswaakhond SEC al laten weten dat er een onderzoek komt naar wat er fout gelopen is tijdens de beursgang van Facebook vorige week. 

Nu hebben advocaten in New York bekendgemaakt dat een groep aandeelhouders Facebook voor de rechter wil brengen. De klacht geldt overigens ook voor topman Mark Zuckerberg (links) en Morgan Stanley en de andere zakenbanken die de beursintro begeleid hebben. 

Aanleiding is het nieuws dat het bedrijf en de banken cijfers over tegenvallende groeiverwachtingen voor Facebook zouden stilgehouden hebben tot na de beursintroductie. Dat nieuws zou wel meegedeeld zijn aan grote institutionele beleggers, maar niet aan het grote publiek.

Mogelijk verklaart dat waarom er na de lancering op Nasdaq plots veel aandelen van Facebook werden verkocht, waardoor de koers vrijdag en maandag fors is teruggevallen. De koers kon enkel gestabiliseerd worden door massale aankopen van aandelen door Morgan Stanley en andere zakenbanken.

De koers van Facebook is intussen teruggevallen van 38 dollar bij de opening vorige vrijdag tot iets meer dan 32 dollar. Vandaag was er wel opnieuw winst.

De beursgang zelf verliep overigens erg rommelig omdat de computersystemen van de beurs Nasdaq de enorme stroom orders niet aankonden. Daardoor konden sommige orders niet of veel later uitgevoerd worden en dat zou sommige beleggers ook geld hebben gekost.