Angst voor de N-VA in Dendermonde

CD&V-burgemeester Piet Buyse krijgt een goed rapport van de Dendermondse inwoners en een verlenging van de legislatuur lijkt dan ook tot de mogelijkheden te behoren. De N-VA dient een eigen lijst in, met bescheiden ambities. De andere partijen hopen op een ex aequo in vergelijking met 2006.

Dat is ook de ambitie die CD&V-voorzitter Ivan Cobbout zijn partij wil voorhouden: “We hopen dat we voort kunnen besturen en de burgemeester zullen mogen leveren. Piet Buyse is opnieuw onze kandidaat en we zouden willen gaan voor een verlenging van diens ambtstermijn.”

SP.A-voorzitter Luc Van Gasse vindt dat er niet te veel aandacht naar de verkiezing van een burgemeester moet gaan: “Het leveren van een nieuwe burgemeester is niet waar het in de eerste plaats om draait, wél het leveren van degelijk bestuur. Onze ambitie is om alleszins niet achteruit te gaan en evenveel te kunnen wegen op het toekomstige bestuur dan we vandaag doen.” De SP.A was in 2008 de tweede partij met 8 zetels.

Of Vlaams Belang het succes van zes jaar geleden kan overdoen- toen klom de partij van 4 naar 7 zetels - lijkt twijfelachtig, nu ook in Dendermonde de N-VA niet langer in kartel met CD&V naar de kiezer gaat. Vlaams Belangvoorzitter Stefaan Van Gucht erkent dit mogelijk gevaar, maar nuanceert tegelijkertijd.

“De N-VA kan nu surfen op een nationale golf van succes, maar is zeker niet voor Vlaams Belang alleen een bedreiging. Voor CD&V vormt de N-VA evenzeer een risico. Vlaams Belang zit sterk verankerd in het verenigingsleven van Dendermonde, dus een aantal van minstens 5 zetels moet mogelijk zijn.”

De N-VA blijft bescheiden

De N-VA zelf legt eerder bescheiden ambities aan de dag. Voorzitter Bart Nobels: “Het enige dat ik op dit moment kan zeggen, is dat ik merk dat we benaderd worden door degelijke kandidaten die ook in staat zullen zijn een beleid te voeren. Bovendien zijn we in alle vriendschap uit elkaar gegaan met CD&V, dus een coalitie blijft mogelijk. Maar daar zal de kiezer over beslissen.”

Open VLD hoopt op een ex aequo en zou dus op 14 oktober 5 zetels willen binnenhalen. Open VLD-voorzitter Kris Verberckmoes ziet het somber in: “Open VLD doet het niet goed in peilingen allerhande en als het regent in Brussel, dan druppelt het in Dendermonde. We hebben een lijst met sterke kandidaten, maar we starten met een handicap, daar moeten we realistisch in zijn.”

Groen heeft vorige keer geen zetel kunnen veroveren, maar lijsttrekker Matthias Coppens geeft de moed niet op: “Er is een verjonging in de partij en we moeten tonen waarom Groen belangrijk is.”

Luc Gasse van de SP.A stelt dat er gesprekken zijn geweest met Groen om in kartel naar de kiezer te trekken, maar die gesprekken zijn uiteindelijk afgesprongen.

Geert Verheyen

lees ook