Berg van tsunami-afval spoelt aan in Alaska

Voor de kusten van de Amerikaanse staat Alaska zijn de voorbije dagen en weken grote hoeveelheden afval aangespoeld. Het afval is afkomstig uit Japan en belandde in zee na de tsunami van 11 maart 2011.

Onder andere piepschuim en boeien spoelden aan op de eilanden en de kusten ten noorden van de stad Anchorage. Afval uit Azië spoelt volgens milieu-activisten al jaren aan op de kusten van Alaska. "Het is heel moeilijk om met volledige zekerheid te zeggen dat een stuk afval afkomstig is van de tsunami. Maar een dergelijke hoeveelheid hebben we nog nooit gezien", zegt Patrick Chandler van het Center for Alaskan Coastal Studies.

Op donderdag starten de autoriteiten in Alaska met een grote schoonmaakoperatie. Al moet het grootste deel van het tsunami-afval nog toekomen. Volgens voorspellingen zullen de meeste resten aanspoelen tussen maart 2013 en maart 2014.

Meer dan 90 procent van de miljoenen tonnen afval zal wellicht nooit aan land komen en blijven ronddrijven in wat bekendstaat als de "plastic-archipel", een gebied in het noorden van de Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeenstromen.

Er zijn ook al enkele bizarre vondsten gedaan. Begin april moest de Amerikaanse kustwacht een Japanse vissersboot tot zinken brengen voor de kust van Alaska. Het schip was op drift geslagen na de tsunami.

En nog vorige maand werd een aangespoelde voetbal terugbezorgd aan een Japanse jongen. Begin mei ten slotte werd een Harley Davidson-motorfiets teruggevonden in Canada.