Campagne CD&V op kosten Wingenaren?

De nieuwe kartellijst Burgerbelangen in Wingene pikt het niet dat meerderheidspartij CD&V de informatiebrochure die driemaandelijks met belastinggeld verspreid wordt, gebruikt om propaganda te voeren voor zichzelf. De lijst roept CD&V op om de verkiezingen fair te spelen. in de gemeenteraad gevraagd om de verkiezingen fair te spelen. De kartellijst, die Stem 21 (SP.A en N-VA), Open VLD en de onafhankelijken verzamelt, pikt het niet dat CD&V

“Ik heb in de gemeenteraad aangekaart dat ik het enorm jammer vind dat CD&V campagne voert op kosten van de belastingbetaler”, zegt Martine Devisscher van Burgerbelangen. “Op kosten van de inwoners worden een heleboel foto’s van de burgemeester, schepenen en andere CD&V-raadsleden gepubliceerd. Ik heb een studie gedaan in vergelijkbare infobrochures in Tielt en Merelbeke, en daarin gebeurt dat niet.”

Devisscher vindt dat het infoblad enkel gebruikt mag worden om mensen te informeren. Ze begrijpt dan ook dat er soms iets over meerderheidspartij CD&V moet verschijnen, bijvoorbeeld als er een nieuwe schepen is, maar vindt dat de partij haar hele beleid niet kenbaar mag maken in de informatiebrochure. “Een schepen mag geen halve bladzijde krijgen enkel en alleen om aan te kondigen wat hij nog wil doen. Het beleid van CD&V hoort in een campagnefolder van de partij, en niet in onze gemeentebrochure”, benadrukt ze.

Meerderheidspartij CD&V reageert verbaasd op de kritiek van Burgerbelangen. “Onze brochure is niet veranderd tegenover vroeger. Ze ziet er al zes jaar hetzelfde uit”, zegt eerste schepen Walter Yde. “Als er een nieuwe schepen is, stellen wie die voor in het gemeenteblad en publiceren wij daar een kleine foto bij. Ik begrijp niet wat daar mis mee is, en vanwaar plots alle kritiek komt.”

Of de partij in de toekomst minder foto’s zal publiceren en rekening zal houden met de vraag van de oppositiepartij is nog niet duidelijk. “Wij hebben het over deze kwestie nog niet gehad in het schepencollege”, zegt Yde. Devisscher benadrukt dat de partij inderdaad nog geen engagement naar de oppositiepartij uitgesproken heeft om in het vervolg beter op te letten met “propaganda” in de gemeentebrochure.

lees ook