Canadese studentenprotest gaat 100e dag in

In Montréal zijn gisteren opnieuw tienduizenden studenten op straat gekomen om te protesteren tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld voor de universiteit. Het studentenprotest is al 100 dagen aan de gang en krijgt ook steeds meer sympathie van de bevolking.

De manifestanten droegen rode vaandels en borden, de kleur van het protest dat nu al meer dan drie maanden aanhoudt. Ze zongen leuzes als "onze straten". De demonstratie overdag verliep rustig maar tegen de avond werd de situatie grimmiger toen een kleine groep gemaskerde studenten vuurwerk afschoot en bierflesjes naar de politie gooide. Die reageerde met pepperspray. 11 demonstranten werden opgepakt.

Om een eind te maken aan het aanhoudende studentenprotest keurde de regering van Québec vorige week vrijdag een omstreden wet goed waardoor betogen zo goed als illegaal wordt. Op het bezetten van een universiteit of het bedekken van het gezicht staat voortaan een aanzienlijke boete. En wie een demontratie organiseert met meer dan 50 aanwezigen, moet voortaan vooraf een streng "veiligheidsdossier" indienen bij de politie.

De nachtelijke demonstraties zijn sinds het goedkeuren van de wet al geregeld ontspoord in geweld. Zondag alleen al werden 300 betogers opgepakt. Het protest is intussen ook overgewaaid naar andere landen. Zo waren er zondag ook kleinere demonstraties van Québécoise studenten in New York en Parijs.

Op naar "un été indien"?

De studenten zijn alvast niet van plan om zich gewonnen te geven. De meest militante van de drie grote studentenverenigingen heeft al aangekondigd dat ze juridische stappen zal ondernemen tegen de wet die hen het recht op democratische meningsuiting ontzegt.

De regering van Québec mag zich alvast opmaken voor een lange, hete zomer. De studenten willen hun protest ook nog de volgende maanden voortzetten. In juli en augustus zijn er in Montréal verschillende openluchtfestivals die telkens heel wat toeristen lokken en veel geld in het laatje brengen.

De overheid heeft al laten verstaan dat er geen sprake kan zijn van overleg zolang er betoogd wordt. Het collegegeld waarrond alles draait, bedraagt nu nog 2.000 Canadese dollar, of omgerekend zo'n 1.540 euro. Vanaf 2017 zou dat 3.700 dollar of 2.855 euro worden, gespreid over 5 jaar. Het collegegeld in Québec is één van de laagste in het land.