Euro zakt naar laagste peil sinds zomer 2010

De financiële markten verwachten duidelijk niet veel van de informele Europese top die in Brussel plaatsvindt. De euro en de beurzen zakken verder terug en de rente op Italiaans en Spaans schuldpapier blijft stijgen.

Op de top zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande elkaar voor de derde keer op twee weken ontmoeten. Echte doorbraken worden er niet verwacht.

De beleggers halen dan ook hun schouders op en de koers van de euro is gedaald tot minder dan 1,26 dollar. Dat is het laagste peil sinds augustus 2010. Nog vandaag is bekendgemaakt dat het consumentenvertrouwen in Italië is teruggevallen tot het laagste niveau sinds april 1996.

De beurzen reageren navenant met grote verliezen in Milaan (-3,68%) en Madrid (-3,3%). Op Euronext Brussel kreeg de Bel-20 een tik van -2,4%. Vooral KBC moest het ontgelden met een verlies van -5%, maar ook Bekaert, Nyrstar en Solvay zaten met verliezen van die orde.

In Parijs moesten Parijs en Frankrijk ruim -2,6% prijsgeven en in Londen zakte de FTSE-index met een verlies van -2,5%. 

De 10-jaarrente op Spaans schuldpapier steeg tot meer dan 6,2% en komt daarmee terug op het gevaarljke hoge peil van eind november vorig jaar. De Italiaanse rente steeg tot 5,6%.

Ook Athene spreekt over "Grexit"

De onrust over de situatie in Griekenland in de aanloop van mogelijk beslissende verkiezingen blijft intussen toenemen. In een mededeling noemt de Bundesbank, de Duitse centrale bank, de situatie in Griekenland "zorgwekkend". Toch wil de bank niet weten van extra steun aan Athene. Als het land zijn verplichtingen niet nakomt, moet "het de gevolgen dragen", luidt het.

Ook de ontslagnemende Griekse premier Loukas Papademos sluit nu een "Grexit" of mogelijke exit van zijn land uit de eurozone niet langer uit.

Dat scenario is "niet wenselijk en weinig waarschijnlijk", maar toch kunnen we niet uitsluiten dat voorbereidingen getroffen worden om een Griekse uitstap uit de eurozone op te vangen, zei hij. Papademos waarschuwt vooral voor een mogelijke stijging van de inflatie in zijn land met 30.tot 50%. De kosten van de uitstap zouden schommelen tussen de 500 miljard en 1.000 miljard euro, denkt hij.

Eurozone werkt aan plan voor Griekse exit

Elk land van de eurozone moet binnenkort een plan voorleggen met maatregelen om de impact van een eventueel Grieks vertrek uit de eurozone op te vangen. Dat is afgesproken tussen hoge ambtenaren van de Europese Centrale Bank en van de ministeries van Financiën van de eurolanden.

Een Grexit kan grote gevolgen hebben voor de banken en zou tot een precedent kunnen leiden voor landen als Portugal en Ierland. Wel zou Griekenland een "afscheidscadeau" van 50 miljard euro krijgen om de overgang naar een eigen munt te vergemakkelijken.