Helft van geneesmiddelen is goedkopere generiek

Een op de twee verkochte geneesmiddelen is een generische en goedkopere variant van het orginele merkgeneesmiddel. Uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteiten blijkt dat 58% van zijn leden een generisch middel koopt in plaats van het merkproduct.

Generische geneesmiddelen zijn bijna exacte kopieën van een merkgeneesmiddel. Bijna exact, omdat er meestal een patent is op de samenstelling van het merkproduct. Maar de werking van een generische variant is even doeltreffend en de generiek is vaak een pak goedkoper dan het merkproduct.

Wanneer het patent op een geneesmiddel vervalt en er een generische variant is, zakt meestal de prijs van het merkproduct met gemiddeld 31% tot op het prijsniveau van de generiek.

"De politiek om de prijzen van geneesmiddelen te doen dalen, werpt zijn vruchten af. Dit is goed voor de portemonnee van de patiënten én van de ziekteverzekering. Zonder dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg eronder lijdt", zegt CM-voorzitter Marc Justaert.

"Meer voorschriften op stofnaam"

Voor het eerst is de helft van de gebruikte geneesmiddelen een goedkopere generiek, of een merkproduct waarvan de prijs gezakt is tot de prijs van de generiek. Tien jaar geleden was dat nog maar 12%, maar elk jaar is het aandeel van de goedkopere geneesmiddelen in de verkoop gestegen.

Verwacht wordt dat het percentage de komende maanden nog zal stijgen dankzij een nieuwe maatregel waardoor de arts niet langer bepaalde geneesmiddelen mag voorschrijven, maar enkel een voorschrift op stofnaam kan geven.

"Het aandeel van de voorschriften op stofnaam is nog zeer beperkt", zegt Luc Hutsebaut van de Christelijke Mutualiteiten. "We moeten artsen stimuleren om ineens op stofnaam te gaan voorschrijven. Daardoor heeft de patiënt de garantie dat hij goedkoop geholpen wordt."

De meest gebruikte geneesmiddelen zijn cholesterolverlagers, antidepressiva en antibiotica.