Hollande maakt zijn debuut op Europese scène

In Brussel zitten de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor een informele Europese top. De nieuwe Franse president François Hollande is er voor het eerst bij. Echte concrete beslissingen worden niet verwacht.

De informele top top dient vooral als opwarmertje voor de echte top van staatshoofden en regeringsleiders. De leiders zullen vooral kennismaken met François Hollande en zijn recepten om uit de diepe economische crisis te raken waarin de EU is terechtgekomen.

Hollande wil meer aandacht en middelen voor economische groei, in plaats van alleen maar te zweren bij snoeiharde besparingen, zoals bijvoorbeeld de Duitse kanselier Angela Merkel doet. "Zonder economische groei zal het heel, heel moeilijk worden", valt onze premier Elio Di Rupo (PS) hem bij.

"Door groei wordt het verminderen van de begrotingstekorten gemakkelijker", vindt Hollande.

De Franse president pleit ook voor zogenoemde euro-obligaties. De eurolanden kunnen dan gezamenlijk geld lenen in plaats van elk afzonderlijk. Hij wordt daarin ook gevolgd door onder meer Di Rupo, maar ook hier ligt Merkel nog dwars. "Ik geloof niet dat euro-obligaties een bijdrage zijn tot economische groei in Europa", houdt zij vol. "Ik zal dus mijn standpunt vandaag handhaven."

De euro-obligaties waren oorspronkelijk van de Jacques Delors - voormalige commissievoorzitter en Fransman -, maar zijn de laatste jaren vooral gepropageerd door oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD), thans voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement.

Hoe dan ook is de verkiezing van een linkse president in Frankrijk een opsteker voor de socialistische en sociaal-democratische  partijen in de Unie, die hopen dat ze daardoor gemakkelijker  hun politieke recepten op de Europese tafel zullen kunnen voorstellen.

Ongetwijfeld zullen de Europese leiders zich ook buiten over de crisis in Griekenland.

Noodplan bij Grexit?

Voor het begin van de EU-top heeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) bevestigd dat Europa werkt aan noodplannen voor het geval dat Griekenland toch uit de eurozone zou stappen. Hij heeft dat gezegd op een bijeenkomst van de Europese Volkspartij (EVP), de Europese christendemocraten en conservatieven.

"We moeten er alles aan doen om een exditscenario te vermijden", vindt Vanackere, "maar zeggen dat we ons niet voorbereiden op mogelijke gebeurtenissen, is niet verantwoord."

Vorige week had Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) al iets gelijkaardigs gezegd, maar dat werd toen nog ontkend in alle toonaarden.