Israëlische minister weigert hand aan Onkelinx

Vicepremier en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is niet te spreken over het feit dat een Israëlische minister heeft geweigerd om haar hand te schudden tijdens een conferentie in Genève. Eerder overkwam minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) al hetzelfde in Marokko.

"Ik heb schone handen", schrijft Onkelinx op Facebook. "Voor de tweede keer in mijn leven weigert een minister mijn hand te schudden omdat ik een vrouw ben. De eerste keer ging het over een Iraanse minister, en gisteren  deed de Israëlische minister van Volksgezondheid hetzelfde in Genève. Dergelijke fundamentalistische houding houding, verbonden aan een interpretatie van godsdienst en vrouwen, stoort me mateloos."

De betrokken Israëlische minister is Yakov Litzman van de ultraorthodoxe partij Verenigd Torah Judaïsme. Volgens het Joodse tijdschrijft Joods Actueel gaat het hier enkel over een bepaalde opvatting over de omgang tussen de geslachten, met name een strikte fysieke scheiding tussen man en vrouw buiten het huwelijk. Joods Actueel vindt dan ook dat Onkelinx kort door de bocht gaat door haar ongenoegen te uiten. 

Vorige maand overkwam minister van Justitie Annemie Turtelboom al iets gelijkaardigs tijdens een bezoek aan Marokko. Toen zou premier Abdelilah Benkiran haar geen blik hebben gegund omdat ze een vrouw is. Zelf heeft Turtelboom zich daar nooit publiek over uitgelaten.

Meest gelezen