Janssens: "Blijf geen burgemeester als De Wever hoger scoort"

Patrick Janssens en Bart De Wever zullen op 14 oktober strijden om de Antwerpse burgemeesterssjerp. De strijd is volop aan de gang en houdt de stad nu al in zijn greep. Janssens liet gisteren in "Reyers laat" verstaan niet langer burgemeester te willen zijn als De Wever hoger scoort dan hijzelf.

Janssens kreeg zes weken platte rust voorgeschreven na een hernia-operatie. "Dan ga je automatisch meer nadenken en komen de ideeën vanzelf", zegt hij. Wat die ingevingen juist zijn, wilde Janssens nog niet toelichten.

Afgelopen weekend lanceerde hij wel het idee om het geld dat opzijgeschoven was voor een nieuw Antwerps voetbalstadion, te investeren in het onderwijs. Concurrent De Wever deed het af als een "verkiezingsstunt". "Als hij vindt dat ik aan verkiezingsstunts doe, voel ik mij niet aangesproken", reageert Janssens.

De Antwerpenaar zal uitmaken of Janssens als burgemeester kan aanblijven. Het fel gecontesteerde hoofddoekenverbod lijkt de SP.A-lijsttrekker stemmen te gaan kosten. Toch blijft hij achter de maatregel staan. "We hadden het misschien minder bruusk moeten doen, maar ik ben nog niet van mening veranderd."

"Onze grote uitdaging is nu om aan te tonen dat we met onze ervaring de toekomst van de stad kunnen verzekeren", zegt Janssens. "De kiezer krijgt de moeilijke keuze tussen iemand met veel toekomst, die onzeker is, en iemand met veel verleden, die zeker is en waar de toekomst misschien onzeker is", omschrijft hij de situatie.

Janssens vindt de ambitie van De Wever om burgemeester te worden "gezond". "Ik zal ook geen burgemeester blijven als hij een beter resultaat haalt."

lees ook