Krijgt Boom 1 de wind van rechts?

In Boom bleef zes jaar geleden de lijst Boom 1 van burgemeester Patrick Marnef de grootste partij bij de verkiezingen. Marnef toonde zich ambitieus tijdens zijn legislatuur, maar kon zijn plannen niet allemaal realiseren. Intussen neemt de druk van de rechtse partijen toe.

Patrick Marnef (foto) is sinds 1995 aan de macht in Boom. Al die jaren kon hij onder de vlag Boom 1 (een verzameling van SP.A’ers en onafhankelijken) betrekkelijk rustig besturen met partners CD&V en Open VLD.

CD&V ging in 2006 in kartel met de N-VA naar de kiezer, samen goed voor vier zetels. Maar nu de N-VA met een eigen lijst komt, zou het kleine broertje zijn voormalige kartelpartner weleens de loef kunnen afsteken en daarmee ook het huidige bewind beïnvloeden. Dat de gewezen schepen Jeroen Baert misnoegd uit de partij stapte en nu op de N-VA-lijst staat, is voor CD&V eveneens een aderlating.

Baert, die nadat hij was opgestapt bij CD&V met een eigen lijst in de gemeenteraad zat, verklaart zijn keuze voor de N-VA als volgt: “De N-VA wil inzetten op de sanering van de gemeentefinanciën. De gemeente Boom zit met de op één na hoogste schuldengraad van Vlaanderen. Daar moet iets aan gedaan worden.”

Burgemeester Marnef erkent de hoge schuldengraad, maar wijst erop dat de gemeente weinig inkomsten genereert als gevolg van zijn vergrijzende bevolking. “Eén op de vier Bomenaars is ouder dan 65. Die mensen hebben verzorging nodig en daar moet de gemeente soms bijpassen.”

Criminaliteit is een hot item

Ook de toenemende criminaliteit is in Boom een hot item. Vlaams Belang scoorde in 2006 met acht zetels even goed als Boom 1 door zich rond dit thema te profileren en recent kreeg de partij opnieuw een duwtje in de rug toen bekend raakte dat de criminaliteitscijfers in Boom opnieuw spectaculair gestegen zijn.

“Het is onvermijdelijk dat er typische stadsproblemen doorsijpelen naar een verstedelijkende gemeente als Boom,” reageert burgemeester Marnef. “Wij hebben een gedegen politiekorps en denken na over de mogelijkheden van camerabewaking. We zetten ook straathoekwerkers in die preventief moeten werken. Maar Boom is een zeer dichtbevolkte gemeente waardoor problemen heel snel zichtbaar worden.”

En de N-VA?

Nu de N-VA ter rechterzijde komt opzetten, is het hoogst onzeker of Vlaams Belang zijn sterke positie zal kunnen behouden. Ook al omdat de N-VA, bij monde van Jeroen Baert, zal inzetten op de criminaliteitsproblematiek.

“Ik moet geen Vlaams Belanger zijn om me de toenemende criminaliteit aan te trekken,” aldus Baert. Gevraagd naar een pronostiek voor zijn partij bij de verkiezingen acht Baert het realistisch dat de N-VA inderdaad wel wat stemmen bij de traditionele partijen zal wegkapen. “Momenteel hebben wij geen zetel in de Boomse gemeenteraad. Op 14 oktober kunnen we dus alleen maar winnen.”

Alexander Cornet

lees ook