Kwaliteit van zwemwater aan kust is gestegen

De kwalilteit van het zwemwater aan de kust was vorig jaar voor bijna 40 procent van de badzones van uitstekende kwaliteit. Dat blijkt uit het jaarlijkse zwemwaterverslag van het Europees Milieu Agentschap. In andere badplaatsen voldoet het water aan de normen.

De kwaliteit is beter dan in het jaar 2010. Toen was maar een kwart van de zwemzones uitstekend. Onder meer in Knokke-Heist, Koksijde en De Panne is de kwaliteit van het zwemwater heel goed. In andere zwemzones is de kwaliteit aanvaardbaar.

Alleen in Harendijke in Wenduinen en aan het noordstrand in Oostende was er vorig jaar een tijdelijke vervuiling van het zwemwater.

Maar als de cijfers vergeleken worden op Europees vlak, is België zeker niet de beste leerling. In de rest van Europa is gemiddeld 80 procent van de badzones van uitstekende kwaliteit.

Ook voor de binnenwater scoort België slechter dan de rest van Europa. Bij de 79 onderzochte binnenwateren in ons land was 60 procent van uitstekende kwaliteit. In heel Europa is dat 70 procent.

Volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij ligt het Belgische percentage lager omdat in sommige Europese landen nog met oude richtlijnen gemeten wordt.