Merkel en Hollande tegenover elkaar op eurotop

De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie komen vandaag bijeen voor een informele top. De bijeenkomst in Brussel moet de zomertop van eind juni voorbereiden. Op de tafel liggen onder meer nieuwe groeimaatregelen en de kwestie van de eurobons.
François Hollande en Angela Merkel op de NAVO-top in Chicago op maandag

De top van vandaag, die door Europees president Herman Van Rompuy georganiseerd werd om de nieuwe Franse president François Hollande welkom te heten op het Europese toneel, is atypisch. De regeringsleiders zitten bijeen voor een informeel diner. Grote beslissingen of officiële conclusies zullen er niet komen. Het is vooral de bedoeling om een aantal kwesties te bespreken met het oog op de grote zomertop van 28 en 29 juni, waar er wel concrete beslissingen moeten genomen worden.

De Franse president Hollande kondigde al aan het over groei te zullen hebben. De socialist maakte er tijdens zijn verkiezingscampagne een speerpunt van dat Europa niet enkel aandacht mag besteden aan budgettaire discipline.

Hij wil daarnaast ook een pakket maatregelen die jobs creëren en economische groei teweegbrengen. Duitsland is niet tegen groei, maar wil de focus houden op een strenge begrotingspolitiek.

De voorbije jaren vergaderden de Duitse bondskandselier Angela Merkel en Hollande's voorganger, Nicolas Sarkozy, op voorhand over een gezamenlijke strategie. De verhoudingen liggen nu helemaal anders.

Hollande zal wellicht ook het idee van de eurobons op tafel leggen. Eurobons zijn gezamenlijke Europese staatsobligaties. Ze zouden kunnen helpen om de renteverschillen tussen de lidstaten te verkleinen. Hollande heeft de steun van onder meer Italië en Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Merkel is een hevige tegenstander van eurobons. Duitsland heeft de laagste rente van de EU en wil die niet zien stijgen.

Maatregelen voor groei op tafel

Over projectobligaties, schuldpapier dat eveneens door verschillende Europese landen samen uitgegeven wordt, is intussen wel al een akkoord gevonden. De lidstaten en het Europees parlement maakten gisteren bekend dat er een pilootfase wordt opgestart die loopt tot eind 2013.

De bedoeling is dat private ondernemingen bij de Europese Investeringsbank (EIB) kunnen aankloppen om met Europees geld infrastructuurprojecten in de transport-, energie- en ICT-sector te ondersteunen. Er wordt 230 miljoen euro uit de Europese begroting voor vrijgemaakt. Dat geld moet vervolgens private financiering aantrekken. Volgens de Europese Commissie kan zo tot 4,5 miljard worden gemobiliseerd en in de Europese economie worden geïnvesteerd.

Van Rompuy wil tijdens de top alleszins een "ruime politieke consensus" vinden over de verhoging van het EIB-kapitaal met 10 miljard euro. Voor België zou die kapitaalverhoging betekenen dat er een kleine 450 miljoen euro van de schatkist aan de EIB moet worden overgemaakt.

De leiders gaan ook maatregelen bespreken om te investeren in groene energie. Wat betreft groei, is er eerder al een strategie opgesteld door de Europese Commissie, "Europa 2020". Het is goed mogelijk dat een aantal maatregelen uit die strategie gewoon worden overgenomen

Ook aandacht voor de eurocrisis

Uiteraard zullen de 27 leiders ook aandacht besteden aan de huidige problemen in de eurozone, in de eerste plaats Griekenland. Diplomaten verwachten dat Van Rompuy en Commissievoorzitter Barroso na afloop van de top zullen verklaren dat iedereen wil dat het land in de eurozone blijft.

Ook Spanje zal aan bod komen. De Spaanse banken zitten met zowat 180 miljard euro aan dubieuze kredieten. Als daar geen oplossing voor gevonden wordt, kunnen enkele banken over de kop gaan en kunnen ze zo de Spaanse economie nog verder de dieperik in sleuren.