PS met twijfels naar lokale verkiezingen

De PS van premier Elio Di Rupo trekt met twijfels naar de gemeenteraads- verkiezingen. Een gebrekkige communicatie en dalende peilingen maken een aantal PS'ers zenuwachtig.

De recente aanleiding tot de kritiek zou de trip van Di Rupo vorige week naar de NAVO-top in Chicago zijn, lezen we in De Morgen. De premier vloog in een ander vliegtuig naar de VS en overnachtte in een ander hotel dan zijn collega's Didier Reynders en Pieter De Crem.

Een aantal PS'ers, die liever niet met naam geciteerd worden in de krant, vinden de communicatie over de reis naar de NAVO-top "een ramp" en "een grote fout".

Het is een publiek geheim dat binnen de PS de sluimerende kritiek op het partijbestuur alsmaar grotere proporties aanneemt. Di Rupo zou de combinatie premier en de betrachting om een sterk lokaal figuur te zijn, niet tot een goed einde kunnen brengen. "Als Di Rupo dit gevecht verliest, komt de hele partij in moeilijkheden", valt te horen in partijmiddens.

Geen applaus voor regering

Moed en duidelijkheid, dat is wat de achterban eist van de standpunten die de partij inneemt binnen de federale regering. Ondervoorzitter Philippe Moureaux analyseert: "Persoonlijk denk ik dat we niet genoeg aanwezig zijn in het politieke debat. Onze partij verbergt zich achter het regeringsbeleid en dat gaat zo niet."

Moureaux vindt dat een partij als de PS risico's moet durven nemen. "Laat de mensen niet geloven dat de PS een antisociaal beleid zou voeren. We kunnen niet gewoon blijven zitten en de regering applaus geven. Dat levert niets op."

Guido Fonteyn, kenner van de Waalse politiek, waarschuwt In "De ochtend" op Radio 1 dat de bronnen "nogal vaag" zijn. Maar sluit zich wel aan bij de vastelling dat er heel wat zenuwachtigheid te bespeuren valt bij de PS.

"Ze dreigen voor het eerst stemmen te moeten inleveren. En dat zijn ze niet gewend", zegt Fonteyn. "De paniek is deels onterecht want een mogelijk verlies kunnen ze wel aan."

Linksere koers

Twijfel overheerst in ieder geval binnen de partij. Het premierschap ligt de socialisten zwaarder op de maag dan gedacht, en met de "sympathieke" interimvoorzitter Thierry Giet lijkt een harde strijd voeren heel moeilijk.

Volgens Fonteyn droomt de harde socialistische vleugel van de partij van een "nog linksere koers". "Dankzij het goede resultaat van de extreemlinkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon in Frankrijk", weet Fonteyn. "Dat heeft het idee alleen maar kracht bijgezet."

Guillaume De Walque, woordvoerder van premier Di Rupo, wijst erop dat we nu een regering hebben die resultaten haalt. De problemen binnen de partij lijken minder belangrijk voor de premier.

De gemeenteraadsverkiezingen worden wel een test voor de Waalse socialisten. Ze laten de moed nog niet zakken. "We zullen deze storm ook wel overleven", zegt een PS'er.

lees ook