Sidi Larbi Cherkaoui stelt nieuwe creatie voor in Avignon

De Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is een van de centrale gasten tijdens de 66e editie van het Festival van Avignon in juli. Hij zal er zijn nieuwste creatie "Puzzle" voorstellen.
Repetitiebeeld van "Puzzle".

In dit werk focust hij met 10 dansers, een Libanese zangeres, 1 muzikant en de meerstemmige groep A Filetta op de vergankelijkheid van het lichaam, dat zich reproduceert maar uiteindelijk tot steengruis lijkt te verschrompelen. De voorstelling zal te zien zijn in de steengroeve van Boulbon en gaat op 10 juli in première. "Het gaat om een zoektocht naar hoe bewegingen gesegmenteerd of gefragmenteerd kunnen worden, en hoe ze vervolgens op een andere manier opnieuw bij elkaar kunnen worden gebracht binnen een bepaald ritmekader", zegt Sidi Larbi Cherkaoui in een gesprek met An-Marie Lambrechts.

"De materie die we voor deze voorstelling gekozen hebben, is steen. In elke voorstelling probeer ik me te concentreren op een element. Bij "TeZukA" was dat papier en inkt, bij "Sutra" was dat hout, hier gaat het over steen, over mineraal, over het anorganische. En dus ook het organische en hoe die twee zich tot elkaar verhouden." Cherkaoui stelt zich de vraag waarom wij steeds vormen en structuren maken. "Toen ik in Avignon de Carrière de Boulbon - een steengroeve- bezocht, zag ik hoe iemand er allerlei stapeltjes stenen had gemaakt, in de vorm van een bank of een stoel. Telkens opnieuw zie je die noodzaak bij de mens om dingen te plaatsen, te ordenen, om er zich een weg doorheen te banen."

Nieuw werk van William Kentridge en Thomas Ostermeier

De Gentse choreograaf Alain Platel coacht in het voormalige Celestijnenklooster "The old king", waarin danser Romeu Runa een eenzaat speelt die over een mijnenveld loopt.

Met productiesteun van deSingel presenteert Romeo Castellucci "The four seasons restaurant". Hij baseert zich hiervoor op een doek van Mark Rothko, dat door de schilder uit een New Yorks restaurant is weggehaald.

Ook van het werk van de Zuid-Afrikaanse poppenspeler en theatermaker William Kentridge en zijn Duitse collega Thomas Ostermeier wordt veel verwacht. Actrices Jeanne Moreau en Juliette BInoche assisteren op het erepodium in het Palais des Papes de Britse auteur John Berger.

Door de omwentelingen in de bankwereld is het theaterfestival zijn belangrijkste sponsor, Dexia, kwijt. De financiële crisis weerspiegelt zich ook in het programma. De Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinke heeft met "Die Kontrakte des Kaufmanns" een "economische komedie" geschreven. Het festival van Avignon loopt van 7 tot 28 juli.