Spanje kan hoge rente niet volhouden, aldus Rajoy

Volgens de Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zijn land dringend extra financering nodig en kan het niet blijven lenen tegen de huidige hoge intrestvoeten. Rajoy zei dat vlak voor de Europese top in Brussel.

Premier Rajoy (links boven) deed die opvallende uitspraak tijdens een bezoek aan de Franse president François Hollande in Parijs. Dat was een tussenstop op weg naar de Europese top in Brussel die vanavond van start gaat.

Volgens Rajoy heeft zijn land dringend extra financiering nodig en kan Madrid niet veel langer meer blijven lenen tegen de huidige hoge rentevoeten. Die zijn vandaag overigens opnieuw tot boven de 6% gestegen voor leningen op tien jaar.

De Spaanse premier doelde niet op een hulpplan voor zijn land zoals Griekenland, Ierland en Portugal eerder kregen. Wel vraagt hij dat de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw staatsobligaties van zwakke landen in de eurozone zou opkopen om de hoge rentes te doen dalen.

Schaduw van banken boven Spanje

Spanje kwam in de problemen door de zware schuldenlast van de regionale overheden en de eigen banken als gevolg van de vastgoedcrisis.

Die banken zitten nu opgescheept met voor 180 miljard euro aan dubieuze kredieten en verwacht wordt dat de overheid in Madrid zal moeten bijspringen. Probleem is dat Spanje met die hoge rentetarieven erg duur geld moet lenen.

Vorige week heeft de regering-Rajoy al voor meer dan vier miljard euro schulden omgezet in aandelen van de spaarbank Bankia. Op die manier moest de bank gered worden, maar verwacht wordt dat Madrid nog andere banken zal moeten redden.

De regering van premier Rajoy heeft vandaag overigens de zakenbank Goldman Sachs onder de arm genomen om haar advies te geven over Bankia en andere banken.