Tweede Somalische kaper van Pompei uitgeleverd

De autoriteiten van de Seychellen hebben een Somalische piraat uitgeleverd aan ons land. Dat schrijft De Standaard. De man was drie jaar geleden betrokken bij de kaping van de Pompei. Vorig jaar werd een andere Somalische piraat veroordeeld tot 10 jaar cel.

De Belgische steenstorter Pompei werd midden april 2009 gekaapt op 400 mijl van de Somalische kust. Pas 71 dagen later lieten de piraten de opvarenden van het schip -onder wie twee Belgen- vrij, nadat er 1,94 miljoen euro losgeld was betaald. De omstandigheden op het schip waren verschrikkelijk, getuigden de bemanningsleden achteraf.

Het Belgische gerecht slaagde er eerder al in om een van de piraten op te pakken en naar België over te brengen. De man, "piraat 001" (kleine foto), werd formeel herkend door de bemanningsleden. Hij werd in juni 2011 veroordeeld tot tien jaar cel.

Nu is dus ook een tweede Somalische man die betrokken zou geweest zijn bij de kaping, uitgeleverd aan ons land. De vermoedelijke piraat was in april vorig jaar gestrand op de Seychellen. Samen met enkele kompanen spoelde hij aan in een bootje.

De autoriteiten van de Seychellen arresteerden de Somaliër voor illegaal verblijf en namen zijn vingerafdrukken. Toen die vergeleken werden met de internationale databank van Interpol, bleek dat zijn afdrukken waren aangetroffen op de Pompei.

Na zijn aankomst op Zaventem zal de verdachte voor de onderzoeksrechter worden geleid. Het federaal parket zal de man naar alle waarschijnlijkheid net als de eerste piraat voor de correctionele rechtbank dagen.