Vanhengel: "Soms moet een club van coach veranderen"

Open VLD'er Guy Vanhengel haalt vandaag in Knack uit naar partijvoorzitter Alexander De Croo. "Als de resultaten tegenvallen, is er een wissel van trainers", zegt de oud-minister van Begroting. In de peilingen haalt Open VLD nog maar net 10 procent.

Dat Vanhengel en De Croo, die voorzitter is sinds december 2009, geen al te beste vrienden zijn, is al langer geweten. In april 2010 was Vanhengel, toen minister van Begroting, de enige die openlijk kritiek leverde op de beslissing van De Croo om de stekker uit de regering-Leterme II te trekken. Bij de vorming van de regering-Di Rupo viel Vanhengel vervolgens naast de prijzen. Hij verkaste naar de Brusselse regering.

In de peilingen staat Open VLD op een dieptepunt. De liberalen halen nog amper 10 procent. "Ik heb nooit geweten dat de liberale partij het zo slecht deed als vandaag", zegt Vanhengel in Knack. "We zijn teruggevallen tot een diepte die mensen zoals ik, die al tientallen jaren actief zijn in de partij, nooit hebben gekend. In peilingen, weliswaar."

Volgens Vanhengel is het tijd voor een koerswijziging. "We zullen blijven aanmodderen zolang Open VLD haar politieke verhaal niet breder maakt. Men moet het discours van onze partij terugbrengen naar wat een liberaal project hoort te zijn: een met de klemtoon op vrijheid en verantwoordelijkheid, en op de humanistische waarden."

Open VLD werkt momenteel aan een ideologische vernieuwing. Die moet klaar zijn in 2013. Maar intussen is er door de slechte peilingen zenuwachtigheid binnen de partij. Voormalig liberaal spindoctor Noël Slangen sprak onlangs zelfs van "paniek".

Vanhengel verwijst naar de voetbalwereld. "Kijk eens naar de landskampioen. Ariël Jacobs ziet op een zeker moment in dat hij de vele talenten waarover hij beschikt niet goed genoeg meer kan aansturen. Dat is typisch aan topsport: als de resultaten tegenvallen, is er een wissel van trainers. Soms moet een club van coach veranderen."

In Het Laatste Nieuws reageert voorzitter Alexander De Croo niet verrast. "We kennen de mening van Guy al langer. Hij heeft nog nooit iets positiefs over mij gezegd." Hij zegt de analyse van Vanhengel te delen, namelijk dat Open VLD breed genoeg en op lange termijn moet denken. Maar "dat is precies wat wij doen met deze regering".

De Croo is niet verrast

In Het Laatste Nieuws reageert voorzitter Alexander De Croo niet verrast. "We kennen de mening van Guy al langer. Hij heeft nog nooit iets positiefs over mij gezegd.".

De Croo zegt wel dat hij de analyse van Vanhengel deelt, namelijk dat Open VLD breed genoeg en op lange termijn moet denken. Maar "dat is precies wat wij doen met deze regering", aldus De Croo.

Jong VLD, de jongerenorganisatie van de partij, blijft intussen achter de voorzitter staan en verwijt Vanhengel "profileringsdrang". De jongeren reageren ook in voetbaltermen en zeggen dat Vanhengel het eigen belang voor dat van de ploeg stelt.