Verfilming cultboek "On the road" voorgesteld

Op het Filmfestival van Cannes is de verfilming voorgesteld van "On the road", de cultroman van Jack Kerouac uit 1951. "Ik ben erg trouw gebleven aan het boek", zei de Braziliaanse regisseur Walter Salles, bekend van "Central do Brasil" en "The motorcycle diaries".

"On the road" is Kerouacs semi-autobiografische neerslag van een reis door de Verenigde Staten. "Het verhaal gaat helemaal om het verlies van onschuld, om de zoektocht naar een laatste grens die de personages nooit zullen vinden", zegt Salles.

Zijn verfilming is gemengd onthaald in Cannes. Sommige critici prijzen de visuele kwaliteiten van de film, maar zijn minder overtuigd door de uitwerking van de personages.

Sal Paradise, het alter ego van Kerouac, wordt gespeeld door de Britse acteur Sam Riley. Garrett Hedlund vertolkt zijn charismatische vriend Neal Cassidy. Cassidy's jonge vrouw Marilou wordt gespeeld door Kristen Stewart (foto), bekend als Bella uit de "Twilight"-films. Zij vertelde dat ze enigszins was afgeschrikt door sommige gewaagde scènes. "Maar ik hou ervan om mezelf een zetje te geven", zei ze.

Favorieten beginnen zich af te tekenen

Er was ook veel aandacht voor de tweede competitiefilm die vandaag werd voorgesteld, "Holy motors" van Leos Carax. De Franse regisseur brak eind jaren 80 door met de cultfilm "Les amants du Pont-Neuf" en schuwt meestal de media.

Ook op de persconferentie van "Holy motors" verborg Carax zijn gezicht achter een zonnebril en was hij zeer karig met commentaar. Zijn film "Holy motors" is een bizarre, fantasierijke prent met ook een rol voor Kylie Minogue (foto) als suïcidale stewardess.

Nu het festival halfweg is, wordt meer en meer gespeculeerd over de Gouden Palm. "Amour" van Michael Haneke wordt door de meeste critici naar voren geschoven als favoriet, terwijl ook "Au-delà des collines" van de Roemeense regisseur Cristian Mungiu, "Jagten" van Thomas Vinterberg en "De rouille et d'os" van Jaques Audiard en met Matthias Schoenaerts een goede beurt hebben gemaakt.