Ziekenhuizen lopen geld mis door onbetaalde factuur

Het aantal onbetaalde ziekenhuisfacturen is de laatste jaren gestegen. Dat blijkt uit een rondvraag van Zorgnet Vlaanderen die De Standaard kon inkijken. De 35 ziekenhuizen die deelnamen aan de enquête wachten volgens het onderzoek samen nog op 49 miljoen euro.

In 2007 stond voor elk ziekenhuisbed gemiddeld 1.900 euro open, in 2010 was dat maar liefst 2.800 euro per bed. Dat is een stijging van 47 procent.

Voor die stijging zijn er verschillende verklaringen. “Het heeft er enerzijds mee te maken dat de factuur oploopt”, zegt Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen. “De zorg is duurder en complexer, maar ook beter. Anderzijds kunnen veel mensen die zorg niet betalen en hebben ze de neiging die uit te stellen. Dat is ook niet goed, want als je het uitstelt, wordt het ook duurder.”

Uit de rondvraag bij de ziekenhuizen blijkt dat de meeste mensen de factuur niet kunnen betalen. Slechts een minderheid betaalt de rekening niet door een gebrek aan respect.

Ziekenhuizen schelden ook steeds meer facturen kwijt. In 2007 verloren ze per bed gemiddeld 309 euro. In 2010 was dat 600 euro, een stijging van meer dan 50 procent.

Volgens Zorgnet Vlaanderen is er in deze kwestie ook een rol voor de overheid weggelegd. “We vragen een nieuw financieringssysteem dat voor de patiënt helder is zodat hij weet hoeveel hij moet betalen", zegt Degadt. "We vragen ook dat een aantal nodeloze onderzoeken die te veel geld kosten geschrapt worden, maar dat aan de andere kant de echte kosten zoals de personeelskosten correct vergoed worden.”