26 gevangenen ontsnapt in 2011

Vorig jaar zijn in ons land 26 gevangenen ontsnapt. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgische gevangenissen dat vandaag is voorgesteld in de gevangenis van Ittre. Bij de helft van de ontsnappingen werden cipiers gegijzeld of werd er geweld gebruikt.

26 ontsnapte gedetineerden in 2011, dat is iets meer dan het jaar ervoor. Maar in 2010 waren er opvallend weinig ontsnappingen.

Bij de helft van de ontsnappingen vorig jaar werd er geweld gebruikt of werden cipiers gegijzeld. Voor directeur-generaal Hans Meurisse een reden om de gevaarlijkste gevangenen apart op te sluiten in speciale afdelingen binnen de bestaande gevangenissen.

"We hebben al de afdeling individuele afzonderlijke bewaking in Brugge. Ik denk dat we nu in bestaande omgevingen, in bestaande vleugels een structuur moeten aanbrengen om hen te herbergen en niet nog eens in extra apart beveiligde te bouwen gevangenissen", zegt Meurisse. Volgens Meurisse gaat het om 2 tot 5 procent van de gedetineerden.

Naast ontsnappingen hebben de gevangenissen in ons land ook te kampen met overbevolking. Een probleem dat al decennialang aansleept. Om dat te verhelpen, worden verschillende oude gevangenissen momenteel verbouwd. De eerste nieuwe gevangenis komt er pas eind 2014.

"Je kan een overbevolking die al 30 jaar bestaat natuurlijk niet in één jaar rechttrekken", reageert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Maar door verschillende kleine maatregelen te nemen en praktische oplossingen te zoeken zullen we tegen het einde van dit jaar toch wel enkele honderden extra cellen hebben en zullen we ook meer capaciteit hebben voor elektronische enkelbanden."

Naast enkelbanden wordt voor kleine straffen ook aan een systeem van thuisdetentie met stemherkenning gewerkt.