"Er is nog geen beslissing genomen"

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft in de kamer gereageerd op geruchten over duizend ontslagen bij Belfius bank. De Standaard en Het Nieuwsblad schreven dat er jaarlijks 250 banen zullen sneuvelen de komende vier jaar. Volgens Steven Vanackere is er nog geen beslissing genomen.

Vanackere vertelde ook dat er momenteel wordt gewerkt aan een businessplan voor de komende vijf jaar en dat het sociaal overleg nog van start moet gaan. Verder kon hij de berichten "noch bevestigen, noch ontkennen".

Ook de bediendebond LBC spreekt het bericht tegen. Volgens de LBC ligt er geen enkel concreet plan op tafel bij de bank. De bediendevakbond vroeg de directie van Belfius vanmorgen om uitleg

De maatregel zou nodig zijn om de uit de hand gelopen verhouding tussen kosten en inkomsten opnieuw te normaliseren. Nu ligt die verhouding op 87 procent, aanzienlijk hoger dan de 70 procent bij concurrenten KBC en BNP Paribas Fortis.

Volgens de LBC heeft de directie bevestigd dat er geen enkel concreet plan op tafel ligt. "Het punt staat niet geagendeerd op de gewone ondernemingsraad van vrijdag en evenmin voor het al langer geplande sociaal overleg op 18 en 19 juni", reageert Luc Soete van de LBC bij Belga.

Belfius heeft in het dossier bij de Europese Commissie na de reddingsoperaties over kostenbeheersingen gesproken, maar "hoe is een open vraag. Nergens worden aantallen uitgesproken. De directie heeft ons verder gemeld dat zij geen enkele info heeft gegeven", zegt Soete.

Soete wijst er ook op dat de bonden de tewerkstellingsgarantie tot 2013 hard zullen maken. Het op korte termijn laten verdwijnen van 1.000 banen zou de bank overigens operationele problemen opleveren, voegt hij eraan toe. Bij Belfius zelf wilde niemand reageren.

Ratingverlaging

Overigens werd de rating van Belfius vandaag verlaagd door Moody's. De bank heeft nu het label "Baa1", dat is een trapje lager dan de oorspronkelijke A3.

Het goede nieuws is dat Belfius een "stabiele outlook" meekrijgt. Dat wil zeggen dat Moody's niet denkt dat de bank nog achteruit zal gaan op korte termijn.

Volgens Moody's is de loskoppeling van de Dexia Group al goed gevorderd, maar zal Belfius waarschijnlijk meer tijd nodig hebben dan aanvankelijk gedacht om zijn 'financieel profiel' met inbegrip van de liquiditeit, de winstgevendheid en de risicoconcentratie, te stabiliseren.