"Hopelijk haalt redelijkheid het in Griekenland"

"We hebben met alle 27 een constructieve boodschap gebracht voor Griekenland", zegt Europees president Herman Van Rompuy na de Europese top van gisteren. Van Rompuy wil het land in de eurozone houden en rekent daarvoor op "redelijkheid" van de Grieken zelf.

De 27 staatshoofden en regeringsleiders verklaarden na de informele top dat ze willen dat Griekenland in de eurozone blijft. Maar dan moet het land wel zijn verplichtingen nakomen, zo zei Van Rompuy, die benadrukte dat de EU actie wil ondernemen om de Griekse economie opnieuw draaiende te krijgen.

Van Rompuy heeft het in "De ochtend" op Radio 1 over een "constructieve boodschap". "We hebben gisteren gezegd: jullie moeten blijven behoren tot de club. Hou jullie aan de afspraken en we zijn in de toekomst ook bereid om jullie te helpen."

"We staan klaar om alle mogelijke maatregelen te nemen om het Griekse groeipotentieel te versterken. We willen voortgaan met de financiële hulp", aldus Van Rompuy. "Het voortzetten van de hervormingen is de beste garantie op een betere toekomst binnen de eurozone."

"We zijn ons bewust van de grote inspanningen die de Griekse bevolking al gedaan heeft", zegt de voorzitter van de Europese Raad ook. "De eurozone heeft ook al aanzienlijke solidariteit betoond door, samen met het IMF, al meer dan 150 miljard euro steun te verlenen." Het gaat om een "nooit geziene inspanning", klinkt het.

Op 17 juni zijn er verkiezingen in Griekenland. De vrees bestaat de EU-kritische partijen het nog beter zullen doen dan bij de op niets uitgedraaide verkiezingen van begin deze maand. "De discussie is aan de gang en hopelijk haalt de redelijkheid het", blikt van Rompuy vooruit.

Intussen wordt er wel rekening gehouden met het noodscenario van een "Grexit". "We moeten er alles aan doen om een exitscenario te vermijden", zei minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) gisteren. Maar zeggen dat we ons niet voorbereiden op mogelijke gebeurtenissen, is niet verantwoord."