"Spaarlampen niet zo milieuvriendelijk"

Spaarlampen voldoen niet altijd aan de gestelde eisen en zijn niet altijd even milieuvriendelijk. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop, na een test met 13 verschillende soorten lampen en een onderzoek bij 34 containerparken.

Bij het onderzoek van Test-Aankoop lieten alle spaarlampen negatieve scores optekenen op het vlak van de ontstekingssnelheid. Zo is er geen enkele geteste lamp die binnen de 30 seconden de helft van haar totale lichtsterkte bereikt. "Dit fenomeen valt niet langer als een 'kinderziekte' goed te praten", aldus de consumentenorganisatie.

Ook blijkt de aangegeven levensduur van de lampen niet altijd overeen te stemmen met de werkelijkheid. "Zes van de dertien soorten behaalden op dat vlak een slechte tot zeer slechte score", aldus woordvoerder Ivo Mechels. Volgens hem haalt dat een groot deel van het milieuvriendelijke imago van de spaarlamp onderuit.

Uit een onderzoek bij 34 containerparken besluit Test-Aankoop ook dat de inzameling van kapotte spaarlampen niet altijd goed georganiseerd wordt.

"De lampen kwamen meestal terecht in een gewone alledaagse plastic bak", zo zegt Michiels. "Hier en daar lagen of stonden er gebroken exemplaren in de bakken, soms lagen er scherven op de grond. Dat er op die manier kwik vrijkomt, daar wordt kennelijk nauwelijks bij stilgestaan."