"Uitstoot Fukushima een zesde van Tsjernobyl"

"Tepco", de Japanse elektriciteitsmaatschappij die de kerncentrale van Fukushima beheert, zegt dat de radioactieve uitstoot van de kernramp van vorig jaar evenveel is als een zesde van de uitstoot na de kernramp in Tsjernobyl. Toch zijn de cijfers het dubbele van wat er verwacht werd.

Volgens de berekeningen van Tepco is 900.000 terabecquerel in de lucht gekomen. Becquerel is de eenheid om radioactiviteit aan te geven. In 1986, bij de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne, kwam er 5,2 miljoen terabecquerel in de lucht. Dat is zes keer zo veel.

Toch zijn de cijfers geen goed nieuws. Want uiteindelijk is er dubbel zoveel radioactiviteit in de lucht gekomen dan aanvankelijk werd gedacht.

Een jaar geleden werd het oosten van Japan getroffen door een van de ergste aardbevingen en tsunami's ooit. De schade aan de kerncentrale van Fukushima veroorzaakte dan weer een van de grootste kernrampen ooit.