"VN-Veiligheidsraad faalt als bewaker van vrede"

"De VN-Veiligheidsraad lijkt steeds nuttelozer en minder in staat om de wereldvrede te bewaken." Dat schrijft mensenrechten- organisatie Amnesty International in zijn jaarrapport voor 2011. Onder meer inzake Syrië faalde de Veiligheidsraad, zo klinkt het.

"De situatie in Syrië moet onmiddellijk doorverwezen worden naar het Internationaal Strafhof in Den Haag zodat misdaden tegen de mensheid onderzocht en bestraft kunnen worden. De vastberadenheid van sommige leden van de VN-Veiligheidsraad om Syrië tegen elke prijs de hand boven het hoofd te houden is een verraad van de Syrische bevolking," zegt Karen Moeskops van Amnesty.

Ze verwijst in de eerste plaats naar China en Rusland, die meermaals hun veto stelden tegen resoluties die ze te streng vonden voor het Syrische regime van Bashar al-Assad. Maar "opkomende machten als India, Brazilië en Zuid-Afrika waren op hun beurt meer dan eens medeplichtig door hun stilzwijgen".

In totaal zijn de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten volgens Amnesty verantwoordelijk voor 75 procent van de wereldwijde wapenhandel. De mensenrechtenorganisatie roept de internationale gemeenschap op om een sterk Internationaal Wapenhandelsverdrag aan te nemen in juli, zodat regimes die de mensenrechten schenden geen wapens in handen krijgen.

Overigens krijgt ook ons land een veeg uit de pan. "België liet zich vorig jaar opnieuw negatief opmerken door de opvangcrisis. Duizenden asielzoekers en migranten kregen geen opvang tijdens de winter. Noodoplossingen kwamen er pas na ernstige vrieskou", staat te lezen in het rapport.

Amnesty zag tot slot enkele positieve tendenzen het afgelopen jaar. Zo is de doodstraf afgeschaft in steeds meer landen. En ook de arrestaties van de oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadžić worden toegejuicht.