Aung San Suu Kyi voor eerst in 24 jaar naar buitenland

De Myanmarese Nobelprijswinnares en oppositieleidster Aung San Suu Kyi reist volgende week voor het eerst in 24 jaar naar het buitenland. De politica leefde meer dan 20 jaar als een gevangene in haar eigen land, waar een militaire junta de lakens uitdeelt.

Aung San Suu Kyi zal volgende week een internationaal economisch forum bijwonen in Thailand en er een toespraak houden. Het gaat om haar eerste buitenlandse reis sinds 1988.

De oppositieleidster zat de voorbije twee decennia ongeveer 15 jaar in de gevangenis of leefde onder huisarrest. De periodes dat ze vrij was, weigerde ze haar land te verlaten, uit vrees dat ze niet meer zou mogen terugkeren.

De 66-jarige Aung San Suu Kyi haalde in april een parlementszetel binnen, bij de eerste min of meer vrije verkiezingen in meer dan 20 jaar. In 1990 had ze met haar partij de verkiezingen gewonnen, maar de militaire junta veegde haar zege destijds onder de mat en Aung San Suu Kyi zelf werd monddood gemaakt. In 2010 werd haar laatste periode van huisarrest beëindigd.

In april kondigde ze nog aan dat ze eerst naar Groot-Brittannië en Noorwegen zou reizen, maar blijkbaar houdt ze het voor haar eerste reis dichter bij huis. Midden juni zou ze wel naar Genève gaan voor een internationale conferentie over werk. Enkele dagen later staat dan toch Groot-Brittannië op het programma, waar ze een toespraak zal houden in het Hogerhuis en het Lagerhuis.