Bill Gates schenkt 3 miljoen aan Tropisch Instituut

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen krijgt 3 miljoen dollar van de stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates. Het geld is bedoeld voor het malariaonderzoek van het instituut.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde zal met het geld uitproberen of de malariamuggen en de verspreiding van malaria verder kunnen worden teruggedrongen als een heel dorp zich insmeert met muggenmelk of een spray. Dat onderzoek zal in Cambodja gebeuren.

Elk jaar sterven 800.000 mensen aan malaria. Het ITG in Antwerpen geniet wereldfaam op het gebied van malariabestrijding. Maar malaria uitroeien lijkt voorlopig onhaalbaar, toch zeker in sommige landen.

Met de huidige preventiemiddelen kan men het aantal muggensteken met 80 tot zelfs 95 procent omlaaghalen, maar dan blijven er nog steeds voldoende over om de verspreiding van malaria in stand te houden. Bovendien dreigt de malariaparasiet in sommige streken resistent te worden.

Het ITG wil daarom in Cambodja onderzoeken welk effect het heeft wanneer zogenoemde repellents door een heel dorp worden gebruikt. Het positieve, individuele effect daarvan is al bekend. De Cambodjaanse dorpen zullen twee jaar opgevolgd worden door de onderzoekers.