Favorieten stoten door naar de finale

Favorieten Zweden, Oekraïne, Servië en Noorwegen staan zaterdag in de finale van het Eurovisiesongfestival. De halve finale van vanavond was de sterkste van de twee, maar bracht weinig verrassingen met zich mee.

In de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival viel vooral het grote aantal ballades op. Bijna alle Balkanlanden kwamen met een zeemzoet lied op de proppen.

Wat ook opviel, was dat tien van de achttien landen in de eigen taal zongen. "Het doet een beetje denken aan het Songfestival van vroeger", zei commentator André Vermeulen.

Uiteindelijk kregen alle favorieten een plekje toegewezen in de grote finale van zaterdag. Zweden wordt als de grote winnaar getipt. Dit zijn de laureaten van de tweede halve finale.

  • Litouwen
  • Bosnië-Herzegovina
  • Servië
  • Oekraïne
  • Zweden
  • Macedonië
  • Noorwegen
  • Estland
  • Malta
  • Turkije

Roemenië, Moldavië, IJsland, Hongarije, Denemarken, Albanië, Cyprus, Griekenland, Rusland en Ierland konden dinsdag al een ticket voor de finale bemachtigen. De "grote vijf" Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en gastland Azerbeidzjan zijn rechtstreeks geplaatst.

Ballades troef op het Songfestival

Servië mocht de aftrap geven van de tweede halve finale van het Songfestival. Net als vele andere Balkanlanden bracht zanger Zeljko Joksimovic vanavond een ballade. "Liefde is niet zomaar iets", zong hij. Commentator André Vermeulen sprak alvast over een "prachtig opgebouwde ballade".

Het liedje van Macedonië begon ook als een ballade, "maar plots werd het een soort van Within Temptation", aldus Peter Van de Veire. Zangeres Kaliopi zong wel, net zoals trouwens alle ex-Joegoslavische inzendingen, in haar eigen taal.

"Een klein liedje", zo noemde André Vermeulen de inzending van Nederland (foto). Joan Franka zong "You and me" en droeg daarbij een veelbesproken indianentooi die tot aan haar billen reikte. Op het podium was er dan weer vuur te zien.

De inzending Van Malta ging geen enkel cliché uit de weg. Kurt Calleja bracht met "This is the night" een uptempo-nummer met een erg aanstekelijk refrein. Op het podium gaven een gitarist, enkele dj's en een vrouwelijke drumster het beste van zichzelf.

"We are the heroes", klonk het uit de monden van de leden van Litesound uit Wit-Rusland. Het lied was een soort van mengeling tussen rock en dance. Op het podium was een lichtspektakel te zien.

Filipa Sousa bracht voor Portugal een vrij traditioneel nummer. Haar jurk had met een grote split dan weer een groot Angelina Jolie-gehalte. Sousa beschikt volgens Peter Van de Veire wel over een klok van een stem.

Fuck me-botjes en bruidsjurken

Een van de favorieten van de avond was Oekraïne. Met "Be my guest" wordt de half-Congolese Gaitana alvast getipt voor de hymne van het EK voetbal in haar land. Ondanks het druk bezette podium en de veelkleurige achtergrond wist de zangeres met haar krachtige stem stand te houden.

Sofi Marinova van Bulgarije (foto) heeft een stembereik van zo'n vijf octaven. Met "Love unlimited" bracht ze echter een dancenummer. Volgens Peter Van de Veire viel de zangeres vooral op met haar "fuck me-botjes"

Eva Boto zong met "Verjamem" een typische Balkanballade voor Slovenië. De zangeres en haar achtergrondzangeressen vielen op met hun bruidsjurken.

De volgende ballade kwam van Kroatië. Nina Badric bracht met "Nebo" een lied over een verloren liefde. Op de achtergrond werd de hemel afgebeeld, inclusief donder en bliksem.

Zweden maakt favorietenrol waar

Dan was het de beurt aan de gedoodverfde favoriet voor de winst: Zweden. Zangeres Loreen is van Marokkaanse afkomst en deed op het podium wat denken aan Kate Bush. "Zeker als de wind goed zit", zei André Vermeulen. Op de tonen van "Euphoria" werd er lustig op los gedanst.

Georgië (foto) stuurde voor het eerst een man naar het Songfestival. Zanger Anri Jokhadze zong "I'm a joker" en bracht een opvallende show die een groot Moulin Rouge-gehalte had.

Een land dat het vaak goed doet op het Songfestival, is Turkije. Dit jaar kwam het land op de proppen met een zeeman die zijn verdriet probeerde te verdrinken door naar de fles te grijpen. "Love me back", zong hij, met wat nanana's ertussen.

Zanger Ott Lepland van Estland bracht een traditionele, maar krachtige ballade. Met een ietwat hese stem zong hij "Kuula", wat "luister" betekent. "Een stem met een randje aan, maar uitstekend gezongen", was het commentaar van André Vermeulen.

Het stevigste nummer van de avond kwam zonder twijfel van Slovakije. Zanger Max Jason Mai bracht "Don't close your eyes" met een ontblote borst.

"Een gelikte bijdrage", zo noemde André Vermeulen de inzending van Noorwegen (foto). Peter Van de Veire vond "Stay" dan weer een "gepikte versie van "Satisfaction" van Benni Benassi". De zanger moest het vooral hebben van zijn intrigerende blik.

Dan was het opnieuw tijd voor een ballade. Zangeres Maya Sar van Bosnië-Herzegovina zong "Korake ti znam", alweer een lied over een verloren liefde. Ze stond alleen met een piano op het podium.

Aan het einde van de show kwam Litouwen nog met een opvallende act op de proppen. Zanger Donny Mantell kwam geblinddoekt op het podium om zijn nummer "Love is blind" kracht bij te zetten. Halverwege het nummer gooide hij zijn blinddoek echter wel weer af.