Federale zorgsector is het wachten beu

In Brussel zijn meer dan 600 werknemers uit de zorgsector op straat gekomen voor betere werkomstandigheden. De manifestanten trokken naar het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). Overleg leverde niets op.

De vakbonden in de zorgsector eisen dat de regering snel werk maakt van een nieuw meerjarenakkoord. Het vorige akkoord voor de 250.000 werknemers in de federale gezondheidszorg liep af in 2010. In zo'n akkoord worden de arbeids- en loonsvoorwaarden vastgelegd, normaal gezien voor een periode van vijf jaar.

De regering in lopende zaken sloot vorig jaar een zogenaamd 'mini-akkoord' af. Volgens de vakbonden is voor 2012 geen budget voorzien en komt de regering terug op eerder gemaakte voorstellen.

"Wie neemt het op voor zorg en welzijn?", vroegen de betogers zich af. Volgens hen brengt de federale regering de gezondheidszorg ernstige schade toe. Een delegatie van de betogers werd ontvangen op het kabinet van de minister, die zelf in het buitenland was. "We stellen vast dat minister De Coninck in Tunesië is om daar overleg te voeren, maar geen tijd heeft voor ons", zegt Jan-Piet Bauwens van de socialistische vakbond.

Vorige maand kwam het zorgpersoneel al eens op straat. Volgende donderdag wordt er een nieuwe betoging gepland, dit maal richting minister van Gezondheid Laurette Onkelinx (PS).