Gemeenten mogen niet langer participeren in banken

Gemeenten mogen niet langer participeren in de banksector of financiële instellingen en ze moeten risicovolle participaties vermijden. Het Vlaams Parlement heeft een reeks aanbevelingen daarover goedgekeurd. Het parlement keurde ook de vervroegde begrotingscontrole goed. Er moest een half miljard euro worden gevonden.

Gemeenten mogen niet meer participeren in de banksector of financiële instellingen om zo een nieuw financieel fiasco zoals met de Gemeentelijke Holding te vermijden. De Gemeentelijke Holding is het investeringsmechanisme van de gemeenten en een van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia. Door de ontbinding van Dexia kwam ook de holding ten val. Een reeks hoorzittingen in het Vlaams Parlement over de kwestie resulteerden in de aanbevelingen.

Van de oppositiepartijen keurde enkel Open VLD de aanbevelingen goed. Vlaams Belang, Groen en LDD vinden dat de aanbevelingen niet ver genoeg gaan omdat er te weinig aandacht gaat naar de individuele verantwoordelijkheid van de bestuurders. Groen en LDD onthielden zich, Vlaams Belang verliet de zaal bij de stemming.

Half miljard extra voor begroting

De Vlaamse parlementsleden keurden gisterenavond ook de vervroegde begrotingscontrole goed. Die was nodig om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden. De economische cijfers vallen immers lager uit dan in september.

Om het gat te dichten moesten de parlementsleden op zoek naar ruim een half miljard euro. Die vonden ze onder meer door extra te besparen op de werkingsmiddelen van de overheid, onder meer bij De Lijn en door het vervroegd pensioen van de leerkrachten (de zogenoemde TBS) af te bouwen. Ook de successierechten zullen sneller worden geïnd en het verdeelrecht, de zogenoemde scheidingstaks, wordt verhoogd. De aangekondigde kindpremie wordt dan weer uitgesteld.

"Lekgeslagen en stuurloos schip"

De oppositiepartijen stemden tegen. Zij vinden dat de begroting te weinig structurele maatregelen bevat. Open VLD maakte de vergelijking met een schip dat water maakt en koersloos is. Vlaams Belang had het over "windowdressing, in de hoop dat de economie aanslaat".

Volgens Filip Watteeuw van Groen mist de begroting een "heroriëntering" naar sociale en economische prioriteiten. Lode Vereeck (LDD) vindt dat er meer buffers moeten komen om toekomstige uitdagingen als extra bevoegdheden en hogere pensioenkosten te dekken.