Is zaak al beklonken voor huidige coalitie in Berlaar?

In Berlaar rekent de SP.A er stiekem op na de verkiezingen weer deel uit te maken van het bestuur. De socialisten willen de coalitie met CD&V/N-VA immers voortzetten. CD&V spreekt zich daar niet over uit en sluit een coalitie met een andere partij niet uit.
Dat Walter Horemans zichzelf als burgemeester zal opvolgen, is wel duidelijk.

De huidige meerderheid behaalde zes jaar geleden 14 van de 21 zetels. De N-VA, die toen met één verkozen raadslid toch een schepenambt in de wacht sleepte, heeft zich nu al van een plek in de nieuwe bestuursploeg verzekerd. In plaats van als zelfstandige partij aan de verkiezingen deel te nemen, zoals bijna overal in Vlaanderen, houdt de N-VA in Berlaar het kartel met CD&V in stand. En aangezien een coalitie zonder CD&V onmogelijk is, ligt de weg voor de N-VA naar deelname aan het bestuur open.

"De vraag om het kartel te behouden, komt van de N-VA”, zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V, foto). “Wij zijn erop ingegaan, omdat we van mening zijn dat het kartel in Berlaar heel goed gewerkt heeft.”

SP.A lanceert nieuwe lijsttrekker

Kan ook de SP.A zeker zijn van een plaats in de nieuwe coalitie? De socialisten hebben nu vier zetels, willen die op zijn minst behouden, maar hopen eigenlijk op winst. De partij kiest daarom met raadslid Lies Ceulemans (27, foto) voor een nieuwe en vooral jonge lijsttrekker.

Mogelijk leeft bij de SP.A dus toch de vrees om uit de boot te vallen, indien CD&V/N-VA de absolute meerderheid haalt. Als de N-VA in Berlaar een graantje kan meepikken van het succes dat de partij op Vlaams en federaal niveau beleeft, is dat allerminst een onrealistisch scenario.
 

Geen bevoorrechte partner

“Het is allerminst ons streefdoel om de absolute meerderheid te behalen”, benadrukt burgemeester Horemans. “De inzet voor ons is dat we met het kartel onze tien zetels behouden. Of we dan opnieuw met de SP.A een coalitie aangaan, staat allerminst vast: we hebben geen bevoorrechte partner. We hebben met de SP.A goed samengewerkt, maar misschien duikt er nog wel een andere sterke lijst op.”

Burgemeester behoudt sjerp

Met wie CD&V/N-VA de gemeente Berlaar gaat besturen, staat dus nog niet vast. Dat Walter Horemans (CD&V) zichzelf als burgemeester zal opvolgen, is wel duidelijk.

Dat Groen (Koen Kerremans), Vlaams Belang (Dirk Aras) en Open VLD (Christiane Dockx) bij de coalitiegesprekken geen rol zullen spelen, is een andere zekerheid.

"Deelname aan beleid niet ten koste van alles"

SamBA, de erfgenaam van VU-ID in Berlaar, wordt door CD&V/N-VA nog niet afgeschreven. “We hebben nu twee zetels en zouden die graag verdubbeld zien”, zegt SamBA-lijsttrekker Jef Daems.

"Tweede doelstelling is deelname aan het beleid, maar natuurlijk niet ten koste van alles. Zo zullen we pas in een meerderheid stappen als het schepencollege wordt afgeslankt. Het huidige schepencollege telt minstens één schepen te veel.”

Chris Van Rompaey

Meest gelezen