Japan Tobacco koopt Belgische roltabak Gryson

De Japanse sigaretten- en tabaksproducent Japan Tobacco koopt de Belgische roltabaksproducent Gryson. Gryson heeft een productievestiging in Wervik, waar 151 mensen werken. Japan Tobacco wil de vestiging uitbreiden.

Japan Tobacco heeft onder andere de merken Camel, Winston, Mild Seven, Sakura en Winchester in zijn portefeuille. Het bedrijf is de op 2 na grootste tabaksproducent in de wereld. Er werken 25.000 mensen. Japan Tobacco is ook genoteerd op de Nikkei 225-beurs.

Volgens het persagentschap Bloomberg betaalt Japan Tobacco 475 miljoen euro voor Gryson. De productie in Wervik wordt nog uitgebreid, zeggen beide bedrijven in een persmededeling. Hoeveel jobs er zouden bijkomen, is niet bekend.

"Zij willen de roltabak die ze nu bij anderen maken, in Wervik centraliseren. Op veel vlakken blijft alles hetzelfde, behalve dat we nu in een omgeving zitten van een wereldwijde speler die de kracht heeft om ook onze merken in andere werelddelen neer te zetten en wie weet kunnen we van de Wervikse Tabak nog horen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika of in Australië", zegt Guido Vandermarliere van Gryson.

Gryson verkocht vorig jaar 3.900 ton tabak. De merken van Gryson zijn Fleur du Pays, Orlando, Domingo, Arizona, Utah Wervikse Tabak en D'Harelbeke. Gryson in Wervik is een familiebedrijf, het was tot nu in handen van de familie Vandermarliere. 

Die heeft nog twee andere vestigingen: de sigarenfabriek Cortes in Moen en de sigarenfabriek Neos in Handzame. Die fabrieken blijven in bezit van de familie.