Luchtverkeer in Portugal verstoord door staking

Het luchtverkeer in Portugal is opnieuw verstoord door een staking bij de luchtverkeersleiders. Vandaag en morgen zullen zo'n 500 vluchten getroffen worden. Het gaat om protest tegen de besparingen van de Portugese overheid.

De luchtverkeersleiders van de NAV, het bedrijf dat het Portugese luchtruim beheerst, leggen vandaag drie keer gedurende twee uur het werk neer. Morgen volgt hetzelfde scenario.

Het gaat om 200 getroffen vluchten vandaag en 311 vluchten morgen. De nationale Portugese luchtvaartmaatschappij TAP kondigde al aan dat 35 vluchten geschrapt zijn. Ook onder meer Ryanair en Easyjet houden rekening met ernstige vertragingen en annuleringen.

Op Brussels Airport zijn enkele vluchten van en naar Portugal en Madeira afgelast. Andere vluchten hebben vertraging. Op Brussels South Charleroi Airport, waar Ryanair zijn thuisbasis heeft, hebben de vluchten een vertraging van een uur. (Foto: een lege incheckbalie op de luchthaven van Lissabon tijdens een eerdere staking.)

De Portugese luchtverkeersleiders legden in april vijf dagen gedeeltelijk het werk neer. En ook deze maand voerden ze al drie dagen actie. Er word geprotesteerd tegen een herstructurering en tegen besparingen door de overheid.