Maakt Loreen alias "Kate Bush" het waar ?

Vanavond strijden opnieuw 18 landen in de tweede halve finale van het Songfestival in Bakoe. Kenners voorspellen een sterkere halve finale dan die van dinsdag. Het is vooral uitkijken naar enkele topfavorieten. Zo wordt de Zweedse Loreen (foto) al vanaf het begin als gedoodverfde winnaar van het Songfestival naar voren geschoven.

In de tweede halve finale vallen er ook tien finaletickets te bemachtigen. Bookmakers voorspellen dat één ticket daarvoor sowieso voor Loreen is. De 28-jarige zangeres van Marokkaanse origine brengt "Euphoria". Raf Van Bedts van Eurosong.be omschrijft  "Euphoria" als een "dancenummer zoals er begin jaren 90 nummers waren in België". Het is vooral de act die zal opvallen.

"Loreen doet een Kate Bush-act. Het is wel afwachten of het grote publiek een wauw-gevoel zal hebben", zegt Van Bedts. In de choreografie zit grondwerk en de zangeres werkt veel met haar armen. Oorspronkelijk zou de setting donker zijn, maar om veiligheidsredenen is de act dan maar aangepast. Loreen zal vooral in de schemer zingen en dansen.

Dat in de eerste halve finale heel wat landen met een uptempo-nummer wisten door te stoten, is alvast in het voordeel van Zweden.

Heel wat Balkanlanden met krachtige ballades

In de tweede halve finale zitten heel wat Balkanlanden (Servië, Macedonië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Bulgarije) en ze tappen met ballades uit hetzelfde vaatje. "De opener, Servië, is meteen ook de klepper", stelt Van Bedts.

Zeljko Joksimovic is niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd in 2004 al eens tweede op het Songfestival in Istanboel. Hij eindigde toen achter Ruslana die won met "Wild dances". In 2008 presenteerde Joksimovic het Songfestival in Servië. Hij had toen ook voor de Servische kandidate Jelena Tomasevic het nummer geschreven. Joksimovic zal dit jaar, geassisteerd door violisten, het ingetogen "Nije ljubav" brengen.

Verwacht wordt dat de Balkanlanden elkaar zullen bedelen met punten. "Dat is ook niet zo abnormaal want de landen kennen elkaars artiesten allemaal goed. Mocht Milk Inc. België vertegenwoordigen en Marco Borsato Nederland dan zouden we ook aan elkaar punten geven", zegt Van Bedts.

De begeerlijke blik en de indianentooi

De bookmakers tippen ook Noorwegen als kandidaat voor een plaats in de finale. Tooij (foto) brengt "Stay" en krijgt daarvoor het gezelschap van vier dansers. Het nummer wordt aan een ijlings tempo gebracht. De troef van de uit Iran gevluchte Tooij blijkt vooral zijn indringende blik.

Nederland treedt als derde aan in de halve finale. Joan Franka vertolkt haar zelfgeschreven nummer "You and me". Bij onze noorderburen is er al een hele discussie geweest over de outfit van Franka. De 22-jarige draagt namelijk een indianentooi die reikt tot aan haar billen.

De Nederlandse charmezanger Jan Smit omschrijft het als volgt: "Ze valt op in positieve zin." Voor Van Bedts is het zo klaar als een klontje: "Het liedje is echt leuk; het brengt je in een goede mood. Maar de act zal niet door iedereen gesmaakt worden." 

Volgens een peiling bij journalisten in Bakoe -en er zijn er 1.500- zou Franka als achtste eindigen in de halve finale. Dan zou Nederland voor het eerst in acht jaar in de finale staan.

De Oekraïense en half-Congolese Gaitana is eveneens een serieuze kanshebber. Gaitana staat met "Be my guest" op het Songfestival. De joviale zangeres omschrijft het lied zelf als een vredeslied. Ondanks het druk bezette podium (met dansers en veel kleuren op de achtergrond) weet ze met haar krachtige stem stand te houden. "Be my guest" wordt al getipt als hymne voor het EK in Oekraïne en Polen dat in juni wordt gespeeld.

De tweede halve finale van het Songfestival in Bakoe wordt vanaf 21 uur uitgezonden op Eén. De show wordt om 20.40 uur voorafgegaan door een special met omroepster Eva Daeleman. Deredactie.be volgt de halve finale op de voet met een verslag, fotoreeks en de optredens van álle kandidaten.