Nooit meer vloeken op dat laatste restje ketchup

Op zijn website zegt ketchupfabrikant Heinz dat er 57 manieren zijn om het laatste restje ketchup uit de fles te krijgen. Maar als het van een groep jonge wetenschappers afhangt, behoren alle frustraties over dat beetje ketchup dat achterblijft, definitief tot het verleden.

Een stevige tik op de bodem van de ketchupfles of met een mes of lepel de roodkleurige lekkernij uit de fles toveren, het zijn slechts twee manieren die we nu gebruiken om het laatste beetje ketchup op ons bord te krijgen. Met een beetje geluk komt daar zeer binnenkort verandering in.

Een groep wetenschapsstudenten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is er immers in geslaagd een fles te maken met zo een gladde laag (coating) , dat de roodkleurige saus er zonder enige moeite uitstroomt alsof het melk is. "De coating aanbrengen lukt perfect", zegt Dave Smith van het MIT. "En uiteraard zitten er geen giftige stoffen in die de smaak van de ketchup zouden beïnvloeden."

De groep wetenschapsstudenten hoopt nu producenten te overtuigen van het nut van hun uitvinding. Als ze hun coating verkocht krijgen, zouden ze weleens veel geld kunnen verdienen. "Het is niet de hoofdreden waarom ik aan dit onderzoek ben begonnen, maar net als zovelen was ik het beu om iedere keer dat gevecht te leveren voor dat klein beetje ketchup", besluit Smith.

lees ook