President naar rechter om schilderij met fallus

De partij van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, het ANC, stapt naar de rechter om "De speer" te verbieden, een schilderij waarop Zuma met genitaliën afgebeeld wordt.

"De speer" is een omstreden schilderij van Brett Murray. Het doek is zo'n 11.500 euro waard.

Sinds kort was het werk te zien in een galerij in Johannesburg. Meteen brak de commotie los. Twee activisten hebben het schilderij twee dagen geleden beklad (foto in tekst). Daarna werd het weggehaald voor het publiek.

De regerende partij in Zuid-Afrika, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is woedend. "Dit schilderij is grof en respectloos. Het is obsceen", zegt de partij.

President Zuma zelf is ook boos. "Dit schilderij zet mij neer alsof ik een rokkenjager ben, een respectloze womanizer. Dit is geen politiek statement, maar een echte belediging."

Daarom stapt het ANC nu naar de rechtbank. Het ANC wil niet alleen een verbod om het werk tentoon te stellen, maar ook op de publicatie ervan op nieuwssites. Op de eerste zitting vandaag is de advocaat in tranen uitgebarsten.

Heel wat manifestanten, aanhangers van Zuma, zijn aan de rechtbank komen protesteren. "Neen aan het misbruik van de artistieke vrijheid", scanderen zij. Het ANC vindt dat het recht op vrije meningsuiting hier ingeperkt wordt door het recht op waardigheid, dat eveneens in de grondwet is ingeschreven.

Schilder Murray wil niet reageren op de commotie.