Sberbank wil Turkse dochter Dexia kopen

Dexia start met het Russische Sberbank exclusieve onderhandelingen over de verkoop van Denizbank, de Turkse dochter van Dexia. Dat heeft Dexia officieel bekendgemaakt.

De Russische bank heeft een bindende offerte uitgebracht en beide partijen hebben nu afgesproken "om zo snel mogelijk" over te gaan tot de ondertekening van een verkoopovereenkomst.

"Voor Dexia is dit een belangrijke stap in de uitvoering van het ontmantelingsplan dat in de herfst van 2011 werd bekendgemaakt", zegt Dexia. De verkoop van Denizbank maakt deel uit van het reddingsplan dat de Franse en Belgische regeringen Dexia oplegde.

Sberbank is de grootste bank van Rusland en is dit jaar beginnen uitbreiden buiten de voormalige Sovjetunie, haar traditionele thuismarkt.

Eerder dit jaar verwierf Sberbank al het merendeel van de Oost-Europese activiteiten van de Österreichische Volksbanken. Die aankoop moet voor Sberbank een springplank worden naar nieuwe aankopen in Polen en Turkije, de grootste markten in de opkomende Europese economieën.