Tegenstellingen blijven groot na informele eurotop

De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie hebben tot laat in de nacht vergaderd over groeimaatregelen en extra jobs. Concrete beslissingen werden er niet genomen op de informele bijeenkomst. Onder meer over de Europese obligaties blijven de tegenstellingen groot.
François Hollande maakte zijn debuut op het Europese toneel

De nieuwe Franse president François Hollande, die zijn debuut maakte op de Europese scène, had aangekondigd dat hij de eurobons ter sprake zou brengen.

Dankzij Europese staatsobligaties zouden de eurolanden gezamenlijk geld kunnen lenen in plaats van elk afzonderlijk. Daardoor zouden de renteverschillen kleiner worden, wat geld lenen goedkoper maakt voor landen in moeilijkheden als Spanje, Portugal en Italië.

De Belgische premier Elio Di Rupo (PS), die een voorstander is van het idee, toonde zich na de vergadering optimistisch dat er op termijn Europese obligaties zullen komen. "Het idee blijft ook na vandaag op tafel liggen. Er zijn slechts vijf landen meer tegen. En in Europa zijn we met 27."

De vijf landen die duidelijk tegen de invoering zijn, zijn Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland en Tsjechië.

Hollande had het op de persconferentie na afloop over het "perspectief" op euro-obligaties dat wordt "ingeschreven" in de Europese agenda voor de grote zomertop van 28 en 29 juni.

Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, sprak achteraf over een "evenwichtige discussie met verschillende visies". Duitsland, de grootste economie van de eurozone, is een felle tegenstander van de eurobons en lijkt voorlopig maar weinig geneigd om van idee te veranderen.

Europees president Herman Van Rompuy benadrukte dan weer dat er naar de lange termijn moet gekeken worden. "Verscheidene leiders spraken over euro-obligaties, maar dat past in de verdere verdieping van de economische en monetaire unie. Niemand vroeg de onmiddellijke invoering ervan. Het is het einde van een lang proces, waarbij ook de juridische implicaties bekeken moeten worden."

"Halsoverkop euro-obligaties uitgeven, zonder er zeker van te zijn dat daarachter sterke instellingen staan die een budgettaire unie kunnen waarmaken, is dezelfde fout maken als bij de invoering van de euro", voegde hij daaraan toe in "De ochtend".

"Twee zijden van dezelfde medaille"

De informele top stond in het teken van economische groei en werkgelegenheid. Echt concrete beslissingen werden daarover niet genomen, maar dat was ook niet verwacht. De bijeenkomst diende vooral om de volgende officiële eurotop voor te bereiden eind juni. Dan moeten er echt knopen doorgehakt worden.

Ook rond dat thema staan Duitsland en Frankrijk tegenover elkaar. Hollande dringt aan op een groeipact, dat jobs moet creëren en economische groei teweegbrengen. Merkel wil de focus houden op een strenge begrotingspolitiek.

Wat onder meer op tafel ligt, is de invoering van een eengemaakt Europees patent. Ook vragen de Europese leiders aan het bestuur van de Europese Investeringsbank om volgende maand een verhoging van het kapitaal te "overwegen".

Ook de lancering van projectobligaties voor de financiering van grote projecten, energie-efficiëntie en het versterken van de arbeidsmobiliteit in Europa waren enkele andere werven die naar voren geschoven worden om de economie een duw te geven.

Daarnaast komen er meer acties tegen jeugdwerkloosheid. De Europese Commissie legde tijdens het overleg uit dat 7,3 miljard euro uit Europese fondsen herverdeeld kan worden om het probleem aan te pakken. Onder meer in Spanje is de jeugdwerkloosheid torenhoog.

Op de persconferentie zei Di Rupo dat besparen en groei elkaar niet tegenspreken. "Orthodoxie en economische relance gaan samen. Je moet enerzijds vermijden dat de rentes op de obligatiemarkten te hoog oplopen, maar je moet tegelijk weer hoop geven aan de mensen." Van Rompuy trad Di Rupo bij en omschreef het als "twee zijden van dezelfde medaille".

In "De ochtend" reageerde de Europese president ook op de sterke daling in waarde van de euro. Die staat op het laagste peil sinds de zomer van 2010. "Daar is eigenlijk niets mis mee", zei Van Rompuy. "Integendeel, het kan zelfs goed zijn voor onze export."

Hollande breekt met gewoonte van Sarkozy

De Franse president Hollande was met de trein naar de Europese top in Brussel gekomen. 's Nachts keerde hij terug met de auto. Daarmee breekt Hollande met een gewoonte van z'n voorganger Nicolas Sarkozy. Die had telkens twee vliegtuigen nodig om van Parijs naar Brussel te komen.