Uitgever Godfried Lannoo is overleden

Uitgever Godfried Lannoo is overleden. Dat heeft de gelijknamige uitgeverij bekendgemaakt. De voormalige algemeen directeur is 85 jaar oud geworden.

Lannoo gaat in 1945 aan de slag in het bedrijf van zijn vader en stichter Joris Lannoo. Zijn liefde voor letters en mooi uitgegeven boeken staat zijn hele leven op de voorgrond.

In 1953 schrijft hij zich als een van de eersten in aan de Vlerick School en bouwt er een sterke band op met André Vlerick. Volgens de website van de uitgeverij was Godfried Lannoo "een uitgever in hart en ziel". "In de jaren 50 en 60 verbreedde hij het profiel van de Vlaams-katholieke uitgeverij. Zonder de roots van het bedrijf te verloochenen, werkte hij aan een project dat cultuurspreiding verzoende met economische wetmatigheden."

In de jaren 70 brengt Godfried Lannoo de tweeledige Encyclopedie van de Vlaamse beweging uit. Een van zijn laatste projecten als uitgever is de uitgave van de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging in de jaren 90. Hij ligt ook aan de basis van het managementfonds van Lannoo en talrijke toeristische publicaties.

In 1994 trekt hij zich terug als algemeen directeur en in 2002 als voorzitter van de raad van bestuur. In 1996 wordt hij in ons land geridderd. In april 2003 benoemt de Nederlandse koningin Beatrix hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, "een blijk van waardering voor een overtuigde Groot-Nederlander".

Schrijver Henri Van Daele typeerde hem ooit als "een grote, jongensachtige man, die met energieke stappen kwiek door de wereld marcheert".

"Toonaangevende en inspirerende uitgever"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft aan de familie Lannoo en alle medewerkers van Uitgeverij Lannoo haar medeleven betuigd.

"Godfried Lannoo was absoluut een toonaangevende en inspirerende uitgever die ontzettend veel voor de professionalisering van het boekenvak in Vlaanderen heeft gedaan", zei Schauvliege. "In alles wat hij deed, stond kwaliteit voorop, zowel naar inhoud, taal, vormgeving als het gebruik van materialen."

Schauvliege besluit dat Godfried Lannoo ook een familieman was. "Een paar jaar geleden zei hij het zelf nog: "Er zijn twee zaken die ik dagdagelijks koester: mijn vrouw en mijn boeken"."