Zoektocht naar allerjongste kandidaat

Op je 18 jaar de politiek in, het blijft opmerkelijk jong. Het is dan ook niet vreemd dat het al snel gaat over “de jongste kandidaat in Vlaanderen”, maar die eer kan natuurlijk maar één iemand te beurt vallen.

Enkele weken geleden werd gedacht dat ’s lands jongste kandidaat Brian Desplinter zou zijn, op de lijst van SP.A-Groen in Ingelmunster. Even later werd echter ontdekt dat de jongeman drie dagen na de verkiezingen verjaart en dus niet kan deelnemen.

Dan stak Maikel Parmentier, kandidaat voor N-VA Evergem, even de kop op als jongste kandidaat. Hij vierde zijn 18e verjaardag afgelopen dinsdag 22 mei. Goed genoeg om de jongste kandidaat in Evergem te zijn maar lang niet jong genoeg om de jongste kandidaat in Vlaanderen te zijn.

Studente Humane wetenschappen Aysel Vandeginste uit Kortrijk komt dan een stuk dichter bij de onderscheiding. Zij wordt pas 18 op 7 oktober, exact één week voor de verkiezingen. De SP.A-kandidate is daarmee niet alleen de jongste kandidaat in Kortrijk maar allicht in heel West-Vlaanderen.

Alleen N-VA kandidaat Robby Brans uit Nieuwerkerken doet tot dusver beter. Hij viert zijn 18e verjaardag op 11 oktober, net op tijd voor de verkiezingen op 14 oktober. Hij houdt Aysel zo van de (verjaardags)kroon en is, voorlopig, de jongste verkiezingskandidaat van Vlaanderen.

lees ook